Трима вицепремиери загряват за стола на Борисов?

- Advertisement -

Часове преди гласуването на вота на недоверие, поискан от БСП, управляващата коалиция изобщо не се занимава с аритметиката около натискането на копчетата в залата. Убедени са, че с гласовете на ГЕРБ, патриотите, някои независими депутати, както и с въздържането на Марешки и хората му, БСП и ДПС няма как да свалят кабинета, съобщава „Стандарт“.

В редиците на властта обаче тече мощно преброяване на редиците на отделните крила и клубове по интереси, които могат да наклонят везните в избора на Борисов кой да го наследи на премиерския пост, ако самият той реши да се оттегли.

Въпреки че съдбата на кабинета изобщо не е ясна, в публичното пространство вече се завъртяха имената на трима вицепремиери като бъдещи премиери.    

Красимир Каракачанов е повел люта битка с колегата си вицепремиер Томислав Дончев, гневен, че тъкмо философът от Габрово е възможно да седне в премиерския стол, в случай че кабинетът бъде ремонтиран основно, пише Lupa. Вече почти седмица, из коридорите на „Дондуков”1 на фона на протестите усилено се говори, че при обещаните сериозни промени в правителството и в случай, че в премиерския стол седне друг, това ще е тъкмо заместникът на премиера -Томислав Дончев.

Че Борисов се е доверил на вицепремиера като основна фигура в кабинета, се вижда с просто око още от началото на пандемията, когато вицепремиерът редовно обикаляше тв студията винаги, когато министър-председателят не говореше. И сега, в разгара на протестите срещу кабинета, пак вицето най-често е в ролята на говорител на ГЕРБ в напечена ситуация и очевидно е избран от премиера за успокояване на духовете.

Това обаче дразнело до крайност военния министър, който също е кандидат за евентуално овакантения пост. Патриотите са уверени, че той не носи негативите на ГЕРБ, обръгнал е на избори и политически обрати още през 90-те. В последните дни той присъства и на коалиционния съвет съвместно с Борисов, и на военноморското учение – заедно с Радев. А днешното му появяване с трима посланици на фрегата „Дръзки“ увеличавало шансовете му за най-високия пост в изпълнителната власт.

Лесно да си философ и да говориш за Хегел и Аристотел, но във форсмажорни обстоятелства трябва да си много точен и прагматичен и да действаш решително и смело. Аз съм доказал, че ги мога тези неща”, коментирал Каракачанов пред колегите си по повод Дончев.  Вицепремиерът обаче не влизал в никакви полемики с войводата.

Борисов готви множество промени в кабинета и на практика ще представи „нов“ кабинет на ГЕРБ с премиер Екатерина Захариева, пише пък „Афера“.

Каква може да е причината външната министърка да бъде издигната за поста, не е ясна. Специалисти обаче обвързват евентуалната й кандидатура с близките й отношения с градската десница още от времето, когато бе дясна ръка на президента Плевнелиев. Според тях подобен ход целял да угоди на Хр. Иванов, Радан Кънев и Иво Прокопиев, които вече с удовлетворени властови амбиции охотно ще изтеглят клакьорите си от протеста.  

Така, на практика, остава само един вицепремиер, който още  не е холучил оферта за премиерския пост- Марияна Николова, която замени миналата година Валери Симеонов.Копирано от standartnews.com

Прегледана: 10989

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече