Нов протест: Срещу първата мюсюлманска молитва в „Света София“ в Истанбул

- Advertisement -


Граждани се събират на протест срещу първата мюсюлманска молитва в катедралата „Света София“ в Истанбул, планирана за днес.
Протестиращите се събират пред храма „Света София“ в столицата, за да изразят възмущението си от промяната на статута на катедралата, която от музей бе превърната в джамия, съобщава „Дарик“.

В началото на юли държавното ръководство на Република Турция взе решение да превърне отново катедралния храм „Света София“ в действаща джамия. Това дълбоко огорчи християнския свят. Не приемаме обяснението, че това е вътрешен проблем на Турция. За религиозните чувства, историческа памет и доброто няма граници. През 311 година от новата ера Сердикийският едикт даде на християните равни права. Това се случи след неизброими жертви и страдание на първите християни.

Храмът „Света София“ е символ на християнството и духовно сърце на Първата християнска империя в съвременната цивилизация. Живеем в новата ера за човечеството. Искаме спокойствие и разбирателство, а не напрежение и конфронтация. Това решение противоречи на съвременния свят постигнат с толкова много жертви и страдания. Апелираме към всички православни християни, вярващите в другите християнски деноминации, другите религии и всички добронамерени хора да се противопоставят на този акт. Приветстваме и подкрепяме становището на Светия Синод от 21.07.

Призоваваме българските държавни власти и други духовни водачи да дадат достоен отпор в духа на българските земи и народ и вяра. Обръщаме се към всички държавни власти, духовни власти в християнския свят да сторят необходимото за преодоляване на този инцидент. Нашето искане е едно – отмяна на това решение. Нашето дело е право. Ние ще успеем“, пишат организаторите на протеста.

Прегледана: 16239

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече