Учeн начерта четири сценария за Covid-19 до септември

- Advertisement -

Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса  у нас и нарастването на броя на заразените, прогнозира математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на предаването „Неделята на NOVA”. Той предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали.

Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен.

Има друг сценарий, който е относително оптимистичен. Той е казва така – 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват  тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000.

Медици от пазарджишката областна болница с жест към пациентите

Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември –  поне 25 000.

Четвъртият сценарий, който може да се случи е здравната система започне да отказва”, обясни проф. Николай Витанов и предположи, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен.

Прегледана: 19827

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече