Туроператори отново заплашват с протест – искат спешна среща с Борисов

- Advertisement -

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за туризма“, отново ще протестират пред Министерски съвет на 4 август. Тогава изтича срокът за изпълнение на техните искания, едно от които бе среща с министър-председателя Бойко Борисов, съобщава „Дарик“.

Настояваме за спешна среща с премиера за изясняване на икономическата обстановка и за набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите, заявиха от обединението.

Пакетът от искания, с който бе запознат министърът на туризма Марияна Николова миналия вторник, включва още: финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи; незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм.

Тяхната дейност бе спряна на 13 март 2020 г.; разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми.

Първият протест на заетите в туризма бе на 28 юли 2020 г. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща подкрепата си, в т.ч. и за съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден бе внесено във финансовото министерство. Последваха срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика.

Благодарим за разбирането и ентусиазма на министър Николова. Настояваме за ангажираността към проблемите на сектора от страна на кабинета и насрочването на среща с министър председателя Бойко Борисов, обобщават от обединение „Бъдеще за туризма“.

Протеста е на целият бранш и в него ще се включат членове от всички браншови организации споделящи исканията.

Прегледана: 30882

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече