Болници в 5 града поемат повечето от тежките случаи на Covid-19

- Advertisement -

Болниците в пет града поемат основното натоварване от повишения брой пациенти с Covid-19 в по-тежко състояние, като най-критична е ситуацията в Благоевград. Това показва справка на министерството на здравеопазването за разпределението на хоспитализациите по области. Трудно е да се каже в каква степен леглата за случаи на Covid-19 са запълнени, тъй като ситуацията в най-натоварените области е доста динамична и при необходимост се разкриват допълнителни сектори, съобщава „СЕГА“.

Със заповед на здравния министър в началото на епидемията бяха определени 7473 легла за пациенти в неусложнено състояние и 1347 легла за интензивно лечение във всички области. Това обаче е максималният капацитет на системата и няма информация каква част от него в момента е активна и обезпечена със съответния медицински персонал. На много места леглата са налични, но липсват медици и сестри.

Очаквано най-много пациенти с Covid-19 се лекуват в столичните болници – 221 по данни към 4 август. След София прави впечатление Благоевград, където системата е подложена на най-голямо натоварване в последните дни. Областта има 118 хоспитализации, което е най-големият дял легла спрямо максималния капацитет на областта – 280 легла. От данните се вижда, че в Благоевград има наполовина по-малко пациенти от София, но едва една четвърт от нейния потенциал да ги лекува. Много са и хората на интензивно лечение – 7 при 15 в София.

Прегледана: 33471

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече