Социологията говори: По-голямо одобрение към ГЕРБ, отколкото към Борисов

- Advertisement -

Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен. В подобна ситуация бяхме в 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението. Това коментира социологът Добромир Живков, който представи в предаването „Тази сутрин“ данните от съвместни проучвания на bTV и „Маркет Линкс“, проведени сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София.

Те са реализирани в периода 28 юли – 03 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата. Годините на кабинета Борисов 3 се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най-ниската точка, отбеляза Добромир Живков.

Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока, посочи експертът.

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все по-важна роля, отбеляза той.

Снимка: БТВ

Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали“, обясни Добромир Живков.

По думите му това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната. „Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме“, кометира Живков.

Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани, каза социологът. „Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват“, обясни Добромир Живков.

Снимка: БТВ

Според него особеният интерес трябва да бъде насочен именно към ГЕРБ и по какъв начин първата политическа сила в страната ще преодолее политическата криза.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 33366

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече