Разработват „национално меню“ за чужденците по курортите

- Advertisement -

За любопитен проект – традиционно българско меню, се договориха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов по време на визитата и във ВУЗ-а днес. Идеята е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню, съобщава в. „Марица“.

Работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите, вече е стартирана и в най-скоро време може да бъде предложено на бранша. Важно е да се акцентира на родните храни и така туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария“, каза министър Николова.

И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер„, посочи проф. Моллов.

Той се ангажира университетът да сформира професионален екип, който ще предложи препоръки и за регионални менюта.

Прегледана: 33750

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече