Най-старата правозащитна организация у нас настоява за отстраняването на Гешев

- Advertisement -

Отстраняване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор, оставка на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които са гласували за него, оставка на председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, закриване на специализираните съдилища и прокуратури, оставка на правителството и изменения в Конституцията в частта за съдебната власт. Това са исканията на най-старата правозащитна организация – Български адвокати за правата на човека (БАПЧ).

Във вторник Управителният съвет на БАПЧ излезе с позиция, в която изтъква, че протестите на българските граждани в последния месец са предизвикани от корупцията в България, усещането за липса на справедливост и за върховенство на правото. Според БАПЧ функционирането на българската държава като правова е невъзможно без създаването на достатъчно гаранции за осъществяване на независимо правосъдие и за ефективен контрол върху дейността на прокуратурата, разследващите органи и полицията.

Ето какво се казва в позицията на БАПЧ:

  1. Настояваме за незабавно свикване на заседание на Висшия съдебен съвет, на което да започне процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. От встъпването му в длъжност главният прокурор многократно извърши действия, които накърниха престижа на съдебната власт, включително и чрез извършването под негов контрол на противозаконно огласяване на данни, събрани чрез специални разузнавателни средства. Съгласно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, това е основание за неговото освобождаване от длъжност.
  2. След освобождаването на Иван Гешев, настояваме за незабавното подаване на оставка от всички членове на Висшия съдебен съвет, които са гласували за избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Въпреки многократните предупреждения от страна на политически партии, държавни органи и неправителствени организации за липсата на професионална компетентност, морални качества и достатъчно гаранции за интегритета на Иван Гешев, Висшият съдебен съвет го избра на поста главен прокурор, за което трябва да понесе отговорност.
  3. Състоянието на българската прокуратура е пряка последица от работата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който до настоящия момент не е предоставил на българските граждани задоволително обяснение за участието си в ЦУМ-гейт и относно фактите, огласени в записите на министър-председателя. В качеството си на председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров все още не е предоставил и обяснение за отказа от иск в размер на над 350 милиона по делото в Софийски градски съд срещу Цветан Василев и свързаните с него дружества. Обществото следва да бъде информирано и дали КПКОНПИ е платила държавната такса върху отказаната част от иска (над 14 милиона лева). Настояваме за незабавното информиране на българските граждани по тези въпроси и за незабавната оставка на Сотир Цацаров в качеството му на председател на КПКОНПИ. Настояваме за незабавни законодателни промени, които да приведат ЗПКОНПИ в съответствие с европейското законодателство и правовия ред в Републиката.
  4. Настояваме за незабавни действия от Народното събрание за отмяна на разпоредбите в българското законодателство, с които бяха създадени специализираните наказателни съдилища и прокуратура. През периода на тяхното функциониране се потвърдиха всички опасения, изразени при тяхното учредяване, че част от дейността им е насочена срещу правовия ред в Република България. Напомняме, че с измененията в ЗМИП от февруари 2020 г. на тези органи бяха предоставени правомощия по искане и налагане на обезпечителни мерки по реда на ГПК, с което беше нарушен чл. 119, ал. 3 от Конституцията на Република България, който забранява учредяването на извънредни съдилища.
  5. Полицейското насилие в България остава нерешен проблем, въпреки над петдесетте решения срещу България на Европейския съд по правата на човека, в които се установява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека във връзка с полицейско насилие. Заради неизпълнението на тези решения от българската държава настояваме за незабавната оставка на правителството.
  6. Настояваме президентът на Република България незабавно да започне процедура за изменение на Конституцията на Република България в частта относно съдебната власт, за да се преодолеят констатираните системни проблеми и да се създаде годна конституционна основа за утвърждаването на правовия ред в Република България.

Автор: Стефан Йорданов

Източник: Параграф22 Daily, „Банкеръ“

Прегледана: 41558

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече