Доц. Димитър Буланов: Нито една здравна система на Балканите не е била подготвена за COVID-19

- Advertisement -

Нито една здравна система, а и най-малко тези на Балканите и в случая България, е била подготвена за такава заразеност на хората, каквато има при коронавируса. Това каза пред BTV директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. Димитър Буланов.

Според него основното за този тип бързо разпространяващи се инфекции е хората да бъдат изолирани. Затова мерките, предприети в началото на разпространението на вируса, са били адекватни и ефективни.

Прогнозите не са точни. Това, което се случва до сега и през последния месец, показва, че броят на откритите носители на COVID-19 намалява, респективно намаляват и пациентите с развити симптоми на заболяването, които изискват лечение в болница„, обясни доц. Димитър Буланов.

Експертът съобщи, че в миналото инфекциозните клиники са се строили основно в големите градове и затова в момента страда цялата система.

Снимката е илюстративна

Процесът на реорганизация на лечебните заведения обче продължава, той няма да завърши скоро, посочи той. По думите му скоро в рамките на Александровска болница ще заработи инфекциозна клиника в отделна сграда.

Има инициатива на болницата и столичната РЗИ, по която се работи от два месеца, за да се създаде отделна структура на територията на болницата. В отделна сграда ще има инфекциозна клиника“, увери доц. Димитър Буланов.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 49742

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече