След мащабна проверка на бензиностанции и рафинерия: Установени са сериозни несъответствия към нормативната уредба

- Advertisement -

Десетки нарушения, открити при проверки за изпълнението на техническите и качествените изисквания към течните горива, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП). Има данни за престъпление и материалите за разкритите нарушения на изискванията за качество на горивата са изпратени на Върховна касационна прокуратура (ВКП).

От ВАП възложили проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).  Проверени са 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни складове.    

Установени са 10  несъответствия с изискванията на нормативната уредба. Регистрирани са 8 или 2,16% несъответствия с изискванията за качество – от взетите и изпитани проби. Установени са несъответствия с изискванията за съдържание на биокомнонент, които са 2 – или 0,5%, от взетите и изпитани проби.

В резултат на проверките са наложени 15 принудителни административни мерки.  6 от тях са задължително предписание за временно спиране разпространението на течно гориво и 2 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка.  4 са задължително предписание за забрана разпространението на течно гориво и 2 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка. Има и едно задължително предписание за изтегляне.

Съставени са актове за установяване на административни нарушения (АУАН) при установените несъответствия с изискванията на нормативната уредба, при извършените проверки през периода от 11 юни до 11 август, включително, за установени 3 несъответствия с изискванията за качество.

От ДАМТН са съобщили на ВАП, че предстоят съставяне и връчване на 5 акта за установени несъответствия с изискванията за качество, както и съставяне и връчване на 2 такива ата за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент. Предстои и издаване на 8 наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на обща стойност 80 000 лв., както и издаване на 2 наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент на обща стойност 100 000 лв.

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели.

Материалите за разкритите нарушения на изискванията за качество на горивата са изпратени на ВКП относно наличието на данни за престъпление във връзка с пускането в продажба на недоброкачествени промишлени стоки.

Източник: БГНЕС

Прегледана: 51062

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече