60 хил.лв глоба грози „Отровното трио“ заради увреждане сградата на МВР

- Advertisement -

Сдружение „Зограф“ поиска културният министър Боил Банов да глоби с 60 хил. лв. т. нар. Отровно трио за увреждането и на сградата на Министерство на вътрешните работи (МВР). 

В съобщението на сдружението до медиите се казва:

В Закона за културното наследство /ЗКН/ ясно е разписано, че който унищожи или повреди културна ценност, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., изтъкват от гражданското сдружение.  И искат Министерство на културата да предприеме най-сетне административноказателни мерки срещу т.нар. „Отровно трио“. Участници в него се включиха най-дейно в мятането на яйца и домати във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на сградата на вътрешното министерство, строена по проект на архитект Георги Овчаров, при което бяха счупени и стъкла на прозорци в нея.

Сградата на Министерство на вътрешните работи на ул.”Ген. Гурко” и „6-ти септември“ е обявена още през 1978 г. за архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение“, но въпреки това тя бе поругана, увредена и омърсена от група протестиращи, предвождани и нахъсвани от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от т.нар. „Отровно трио“, констатират от сдружение „Зограф“.

Безспорно, най-активен в съсипването и увреждането на фасадата на този недвижим паметник на културата бе именно адвокат Хаджигенов, който лично донесе на рамо във вторник вечерта голям кашон с яйца пред сградата на МВР и както се видя от излъчени в социалните мрежи видео материали и от преки телевизионни включвания от мястото на събитието, после ги раздаваше на включилите се в „проявата“ протестъри, а същевременно им даваше и „ценни“ съвети и препоръки къде точно да ги мятат, отбелязват от сдружение „Зограф“. В четвъртък вечерта адвокат Хаджигенов отново се изяви като главно действащо лице и организатор на „акцията“ по замерянето с яйца и домати на сградата на МВР, а това ще рече, че е крайно време той да понесе и тежестта на предвидените в закона санкции за тези свои вандалски и хулигански прояви, насочени към умишлено увреждане на недвижими културни ценности с национално значение, намиращи се под специална закрила, допълват от сдружение „Зограф“.

От гражданската организация посочват, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

Очакваме в тази връзка от Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата да състави два акта за установяване на административно нарушение на адвокат Хаджигенов от „Отровното трио“ и да му наложи съответно и две глоби от по 30 хиляди лева съгласно Закона за културното наследство за вредите и щетите, които бяха нанесени по негов призив и с неговото много активно лично участие във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на сградата на МВР на ул. „Ген. Гурко“, заявяват от сдружение „Зограф“.

Както е известно, заплатите на всички държавни служители в Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата бяха индексирани и увеличени съвсем наскоро с 30 процента, а това предполага тези очевидно добре платени инспектори да бъдат занапред и много по-загрижени, строги и безкомпромисни по отношение на опазването и съхраняването на културните ни забележителности и недвижими културни ценности, особено тези в категорията с „национално значение“, аргументират се от „Зограф“.

Георги Овчаров, който прави проекта за сградата, учи архитектура в Техническия университет в Мюнхен, където му преподава знаменитият професор Паул Бонац. След дипломирането си се връща в България.

Архитект Овчаров проектира къщата с ателие на писателя и художник Сирак Скитник на столичната улица „Борова гора“, която се смята за едно от архитектурните бижута на София. Георги Овчаров, който е силно повлиян от неокласицизма в архитектурата, е автор на архитектурните проекти и на днешната Университетска болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София, на сградата на Министерство на вътрешните работи, на Агрономическия факултет на Софийския университет (днес Биологически факултет на Алма матер), на административната сграда на община Бургас, на сградите на Военното издателство, Държавния музикален театър и хотел „Севастопол” в София, припомня „Монитор“.

Източник: „Монитор“

Прегледана: 54356

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече