Караянчева контрира: Проектът за Конституция не е най-доброто, той е покана за разговори

- Advertisement -

Нищо, че сме коалиционни партньори, всяка политическа сила в коалицията има своя гледна точка. Предстои да разговаряме в следващите дни, ВМРО да направят своите предложения, които ще изслушаме отново. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

По думите ѝ, проектът на ГЕРБ за Конституцията бил „покана за разговори“. Той, разбира се, не е най-доброто, уточни тя и се съгласи, че неща като липсата на по-сериозно ограничаване на влиянието на главния прокурор правят впечатление. И добави, че „не сме само ГЕРБ и ВМРО“, имало още много парламентарни групи. Караянчева не пожела да коментира пред БНТ кое от предложенията на ВМРО е приемливо и кое не е.

Бързахме да внесем проект, за да не ни упрекнат, че тупкаме топката, за да държим властта„, увери председателят на парламента.

Караянчева изрично подчерта, че идеята за свикване на Велико народно събрание (ВНС) ще е да се промени изцяло конституцията т.е. да има нов основен закон. „Гледаме Конституцията да бъде направена от всички парламентарни партии“, увери председателят на парламента. На въпрос дали изобщо ще има 120 гласа за официален старт на процедурата за свикване на Велико народно събрание – т.е. обсъждане, Караянчева посочи, че имало отделни депутати извън ГЕРБ, които били съгласни. „Искаме на 2 септември да имаме 120 подписа„, уточни председателят на парламента и депутат на ГЕРБ. Припомняме, че преди минути от ВМРО казаха, че все още няма да сложат подписите си! Какво ще стане, ако няма 120 подписа – Караянчева не отговори пряко дали ще има моментална оставка, а само посочи, че премиерът вече е казал.

Попитана дали ако ДПС подкрепи инициативата на ГЕРБ, това ще значи пак обвинения за задкулисна игра, Караянчева се върна на познатото – че това е политически трик. Ние имаме покритие в много позиции с ДПС – например плоския данък, закупуването на F-16, каза тя. „Не може да си политик само във Facebook, трябва да си на терен”, подчерта Караянчева и убедено заяви, че ГЕРБ е най-подготвена за избори.

Що се отнася до смяната на министри в правителството и дали е имало положителен резултат, отговорът беше: „Времето ще покаже“. Нямаме притеснения, че със служебно правителство ще ни преследват и разследват. Президентът досега нищо конкретно не е казал, заяви Караянчева. Тя не пожела да коментира и с кого ГЕРБ може да управлява след бъдещите избори.

Източник: Actualno.com

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/karajancheva-proektyt-za-konstitucija-ne-e-naj-dobroto-toj-e-pokana-za-razgovori-news_1493583.html
© Actualno.com

Прегледана: 51166

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече