Бартер: Държавата предлага по-евтин старчески дом срещу дарен имот

- Advertisement -

12 вида социални услуги ще се предлагат безплатно от държавни и частни оператори, а в някои случаи – например дарен имот, таксата за ползването им ще се намалява. Това предвижда правилникът за прилагане на изстрадалия закон за социалните услуги. Правилникът е публикуван за обществено обсъждане преди ден, въпреки че законът влезе в сила от 1 юли и би следвало вече да се прилага.

Законът за социалните услуги внася ред в предлагането на различни видове подкрепа не само за за деца, възрастни и уязвими групи, а и за всеки, който има нужда. Той претърпя всякакви перипетии, докато влезе в сила – набедиха го, че тихомълком въвежда стратегията за детето и ще позволи отнемане на деца, че ще раздаде на чужди „сороиди“ целия сектор и т.н. Анатемоса го Светият синод, Конституционният съд върна част от текстовете му, парламентът го отложи с половин година. В крайна сметка законът влезе в сила от 1 юли, а сега се подготвя подзаконовата нормативна уредба.

Таксата за всяка социална услуга, финансирана от държавния бюджет, се формира като процент от издръжката, определена от държавата за съответната делегирана дейност. За децата до 18 г. или до завършване на средно образование всички социални услуги са безплатни. От такса са освободени и лицата, които нямат доходи и влогове, както и младежите от 18- до 21-годишна възраст, които до навършване на пълнолетие са ползвали резидентна грижа.

Социалното министерство е подходило пестеливо и по отношение на факторите, които позволяват потребителят да плаща намалена такса. Един от тях е човекът да е дарил недвижима собственост в полза на държавата или общината с цел създаване, развитие или финансиране на социални услуги. Преди години имаше такава отстъпка в тарифата на таксите за социални услуги, но тогава срещу дарения имот се предлагаше пълно освобождаване от такси. Сега вносителят е решил, че трябва да има поне частично плащане.

Намалени такси ще плащат и хората, които са под определената за страната линия на бедност, както и тези, за които таксите за всички ползвани услуги надхвърлят месечния им доход. За целта обаче не трябва да имат вземания, влогове, ценни книжа и пр., чиято обща стойност надхвърля двукратния размер на минималната заплата; да имат договор за предоставяне на собственост срещу издръжка/гледане; да са продавали имот и пр. Сходни са условията и при други социални помощи.

Не се заплаща такса за услуги като формиране на родителски умения, превенция на изоставянето на деца, ранна интервенция за уврежданията при децата, подкрепа за хора, пострадали от домашно насилие, подслон на бездомници и др. Безплатно ще се гарантира спешно осигуряване на подкрепа при кризисна ситуация, като в такива случаи няма да важат и дългите процедури на оценки, договори и пр., които иначе ще се прилагат преди човек да ползва някакъв вид център, консултация или резидентна грижа.

Държавата ще поема без заплащане и заместваща грижа до 14 календарни дни в годината деца и лица с трайни увреждания с определени вид и степен на увреждане или степен на намалена работоспособност 90 и над 90 на сто и с определена чужда помощ и за деца, настанени извън семейството по реда на Закона за закрила на детето.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 51226

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече