Журналистът Димитър Стоянов: В Брюксел подчертаха, че България е на първо място по корупция

- Advertisement -

„Към България отношението в Брюксел беше много добро днес, но към българското правителство съвсем не толкова. Имаше две части на тази анкетна комисия. Бяха изслушани институции и представители на гражданското общество.“

Това разказа за вчерашната среща в Брюксел в предаването „Студио Хъ“ по 7/8 ТВ разследващият журналист от „Биволъ“ Димитър Стоянов.

„Тръгнахме да се хвалим за големите успехи в борбата с контрабандата, за многото административна работа, свършена по подредбата в нашите институции. За начина, по който ние сме преподредили къщичката на прокуратурата. От комисията заявиха, че не ги интересуват нашите успехи в контрабандата, а ги интересува как върви борбата с корупцията и беше подчертано, че България е на последно място по успехи в борбата в корупцията и на първо място по корупция.

Заместник главният прокурор каза, че всеки прокурор има административната и професионалната свобода да разследва главния прокурор, с което членовете на комисията не изразиха съгласие.

Стана дума за независим прокурор като в Румъния, който има свободата да разследва главния прокурор. Този отговор беше обаче смотулевен. Главният прокурор беше определен от евродепутатите като специален, като богопомазан, като не невъзможен за разследване. Това е един много ясен сигнал за мен.

Министър Захариева отстояваше тезата, че всички критики са политически и инспирирани от политически противници, но един от председателстващите каза, че това не са политически критики, а са обективни и в тази комисия има хора от различни политически семейства, а нейната работа е да бъде обективна и че тя критикува и членове на своето политическо семейство.

Много ясен знак беше въпросът как върви разследването за пране на пари, в което е замесен премиерът на България Бойко Борисов – може би за аферата Барселона имаха предвид. Имаше въпрос как ще коментира министър Захариева записите, непознати за Европа, със заплахи за един разследващ журналист. Може би ставаше дума за Елена Йончева. Тя отговори, че не знае премиерът Борисов да е заплашвал който и да е журналист“, добави Стоянов.

Източник: Dunavmost.com

Прегледана: 50363

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече