Първи работен ден в НС: Депутатите посрещнаха Радев с „Оставка“, ГЕРБ и Патриотите напуснаха залата

- Advertisement -

Първият работен ден на депутатите след лятната им ваканция започна с пореден протест с искания за оставка на Парветилеството. Планирано президентът Румен Радев направи обръщение към депутатите от трибуната на Народното събрание. Депутатите го посрещнаха с викове „Оставка“.

Не съм във възторг, че съм тук в тази обстановка„, каза президентът, преди да поздрави депутатите с влизането в новата зала.

В момента, в който Румен Радев зае мястото на трибуната, цялата група на ГЕРБ и Обединени патриоти напуснаха залата, за да не слушат речта му.Бягството няма да ви спаси от народа„, заяви Радев и на свой ред поиска незабавна оставка на кабинета.

 Речта му слушаха само депутатите от БСП и ДПС.

И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но гражданите са ни избрали, за да ги представляваме, да решаваме проблемите им и да се изслушваме. Показателно е напускането за липсата на диалог и за това защо хората са на улицата„, каза Радев..

В растящата дистанция между управляващи и протестиращи именно на НС се пада отговорната роля, каза той и напомни, че още преди година е предупредил, че времето за промяна неумолимо изтича. Ако НС се бе вслушало в призивите и ветата за нелобистко законодателство, сега нямаше да е с толкова ниско доверие и да може да влияе на процесите. Но по-унизително е загубата на достойнство, защото парламентът допусна да се превърне в изпълнител на волята на премиера, допълни Радев.

Очаквам да предотвратите всякакви опити на статуквото да излъчи експертен кабинет и да измами, обърна се Радев към депутатите в залата.

Ако не искате да чуете мен, то поне трябва да чуете вашите избиратели, които са отвън, и да не гласувате експертно или каквото и да било друго правителство в рамките на това Народно събрание, призова Радев.

Той поиска депутатите да не гласуват и промените в Изборния кодекс.

Да, съгласен съм, трябва да има дебати – и за промени в конституцията, и за превръщане на държавата във върховенство на правото. Но всички решения трябва да се вземат от Народно събрание и правителство с огромен кредит на доверие.

Президентът се обърна към протестиращите и полицията за недопускане на насилие и провокации. Призова парламентът да бъде на висотата си и да предотврати въвличането в безвремие и безпътица. И призова НС да последва волята на протестиращите за незабавна оставка на правителството.

Вчера държавният глава заяви, че има готов вариант за нова конституция. Той обаче отказа да разкаже повече преди правителството да подаде оставка. Но се зарече да инициира дебат по предложенията си веднага след оставката.

Източник: „Марица“

Прегледана: 50366

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече