Болници продължават да искат пари за PCR тест от пациенти, въпреки че се плаща от НЗОК

- Advertisement -

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването вече се плаща от здравната каса. 70 такива сигнала са подадени от средата на март до края на август в Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, съобщава „24 часа“.

Плащането на тестовете било условие, за да приемат болниците хората за лечение или операция. Агенцията е приключила проверка по 35 от сигналите, а останалите още се проверяват. Заключенията досега обаче са, че “в повечето случаи изнесеното в сигналите се потвърждава”. Затова от надзора са изпратили писма до всички директори на болници и РЗИ-та, в които уточняват, че на тест подлежат само съмнителни пациенти, а не всички, и изискването за PCR тест не може да бъде условие за прием в болница, допълват от агенцията.

В същото време малко над 650 хил. лв. е изплатила здравната каса на лабораториите, включително и тези в болниците, за 10 841 PCR теста, назначени от РЗИ.

Те са направени в периода 1 април – 31 юли. В този период 12 болници и центрове, които имат апаратура за PCR, не са направили нито един тест, платен от НЗОК. Извън тестовете, направени с направления от РЗИ, още близо 34 000 лв. е платила НЗОК за 562 PCR теста на пациенти по препоръка на лекар – пулмолог, вирусолог или инфекционист, които също имат право да пращат пациенти за безплатен тест.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 51573

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече