Красимир Вълчев: Едно от най-трудните решения беше да въведем маските в училище

- Advertisement -

На 15 септември всички ще присъстват в училищата – препоръчали сме честванията на двора на училищата да са за първи, пети и осми клас. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в коментар за началото на новата учебна година.

По думите му над 80% от родителите са „за“ присъствена форма на обучение. Министърът отбеляза, че има и родители, които искат и смесена форма на обучение – с опция от вкъщи.

Вълчев подчерта, че ще се препоръча на училищата да проведат родителски срещи преди началото на учебната година. Образователният министър обясни, че ще има ситуации, в които децата да учат в електронна среда, като тепърва ще се определят праговите епидемични стойности, при които да се преминава към такова обучение.  Министърът уточни, че не се предвиждат намалени часове по определени предмети като музика и изобразително изкуство например.  Едно от най-трудните решения беше да въведем маските, каза Вълчев.

Снимка: istock

Той обясни, че с удостоверение от личния лекар при конкретни случаи деца могат да не носят маски в общите закрити помещения, но те не трябва да прекарват дълго време в тях.  Министърът посочи, че родителят и учителят трябва да обяснят на ученика, че трябва да носи маска в общите помещения. Вълчев препоръча децата да излизат навън – поне докато времето и метеорологичните условия позволяват.

Красимир Вълчев поясни, че са предвидени средства за закупуване на около 80 000 устройства за онлайн обучение. Той отбеляза, че ще се създаде нещо като оборотен фонд, за да има взаимопомощ между отделните училища. 

Вълчев каза, че са уведомени училищата за това, че трябва да изградят помещения за отделянето на децата при симптоми, като в самото начало на годината това може да стане и на двора. Като предизвикателство министърът посочи намирането на заместващи учители при случаи на болен преподавател по даден предмет.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 52992

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече