Топ адвокат: Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по Парламента

- Advertisement -

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.  

Марин Марковски, снимка: БТВ

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан. Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност.

Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Източник: Нова телевизия

Прегледана: 51096

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече