Истината: Все по-малко българи вярват във ваксинирането

- Advertisement -

Тенденцията се вижда и в други европейски страни

Намалява броя на българите, които вярват в ползата от ваксинирането. Това показва международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави. Според изследването, като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизация, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу коронавирус, предава „24 часа“.

Смята се, че това се дължи на усилията на различни антиваксърски движения, които основно работят през интернет. В Африка и някои части на Азия, където глобалната мрежа не е достъпна толкова масово, процентът на доверието е далеч по-голям.

Като цяло Европа отстъпва в класацията по доверие към тях и няма нито една страна от ЕС, която да е първа в десетка. В нея са страни като Уганда, Бангладеж, Либерия, Индия, Сирия и Узбекистан, в които между 81 и 87% от гражданите смятат, че поставянето на ваксина е добро нещо. Според изследователите в тези държави през последните години е имало доста положителни примери за справяне с опасни болести чрез масово ваксиниране.

На другия полюс са страни като Япония, Русия, Албания, Китай и Турция, в които две трети от населението все още смята, че имунизирането крие рискове.

Учените продължават да проучват тенденциите, тъй като предполагат, че пандемията от коронавирус променя много динамично нагласите по въпроса и вероятно ще има държави, в които ще се наложи да се полагат допълнително усилия, за да се извърши необходимото масово ваксиниране срещу COVID-19.

Във Великобритания например през март едва 5% са казвали, че не биха се ваксинирали срещу коронавирус, докато през юни са вече 15 на сто, което учените отдават на намаляващия брой смътни случаи.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 51711

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече