Радев е скептичен: По-високи заплати на учителите не гарантират качествено образование

- Advertisement -

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община у нас – Трекляно, съобщава bTV. Той обясни, че мястото не е случайно и подчерта, че всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище. С течение на годините обаче е останало само това в Трекляно, където учат 30 деца в смесени паралелки.

Когато едно училище се закрие, въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини“, коментира държавният глава.

Според него инвестициите, които се правят – и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование.

Президентът изрази мнение, че устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика.

Той бе категоричен, че образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора, изтъкна Радев.

Според него трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

Президентът припомни, че училището в Трекляно за последно е посещавал Богдан Филов ( министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 – 1943 г.) и регент на малолетния цар Симеон II ).

Припомняме, че на 15 септември премиерът Бойко Борисов напомни за увеличението от 15% на учителските заплати.

Заедно ще решаваме възникналите проблеми“, пише Бойко Борисов във Фейсбук.

Прегледана: 49906

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече