Тревожно: Милиони мъртви птици покриват улиците на САЩ и Мексико

- Advertisement -

Американски учени откриха мъртви няколкостотин хиляди прелетни птици в щата Ню Мексико, а по-късно и други в Колорадо и Тексас, което води броят им до милиони, съобщи Си Ен Ен.

Значителен брой мъртви птици са открити за първи път на 20 август в ракетния полигон на“Уайт Сандс“ и в района на местен резерват. Впоследствие се оказало, че това не е единичен случай: стотици мъртви птици са открити в целия щат.

„Става дума за шестцифрено число. От това, което виждаме, говорим за стотици хиляди или дори милиони птици“, каза професорът от университета в Ню Мексико Марта Дезмънд. Мъртви птици като врабчета и косове, са открити и в щатите Колорадо и Тексас и в съседно Мексико.

Учените изследват причините за масовата смърт на птиците. Като един от факторите се разглеждат горските пожари, бушуващи в щата Калифорния, които принуждават птиците да започнат да мигрират по-рано, отколкото са готови. Така че, според Дезмънд, птиците може да нямат достатъчно мазнини, необходими им за миграцията. Освен това някои от тях може да са загинали поради увреждане на белите дробове от пожарите в Калифорния.

Сега мъртвите птици ще бъдат изпратени в специална лаборатория в Орегон, където ще бъде установена точната причина за смъртта им.

„Това е опустошително. От 1970 г. сме загубили повече от 3 милиона птици в САЩ, а популацията на насекомите е намаляла значително“, каза Дезмънд, отбелязвайки отрицателното въздействие на изменението на климата върху биологичното разнообразие на Съединените щати.

Според последните данни на Cи Ен Ен, най-тежките пожари са в Орегон и Калифорния. В цели десет западни щати горят около 90 големи горски пожара. Общата им площ е около 1,8 милиона хектара.

Източник: „Дарик“

Прегледана: 50982

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече