Пулмолог: Училищата ще са разпространител на COVID-19 – да се спазват три основни мерки

- Advertisement -

Учебните заведения ще се превърнат в разпространител на COVID-19, но децата като цяло няма да боледуват тежко. Освен това ще има покачване на процентът на положителните за новия коронавирус тестове, но няма да расте хоспитализацията и смъртността. Това прогнозира пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Същевременно той не отрече, че има риск дете да зарази близък по-възрастен роднина, тъй като живеят заедно.

Д-р Симидчиев отново наблегна на важността да се носят маски, включително ако ходи на гости на баба си и дядо си. Той беше категоричен пред Нова телевизия, че няма научно доказателство за вредна на маските, и призова задочно всеки, който твърди обратното, да представи научно доказателство.

Как да управляваме по-ефективно пандемията в училище“ – възможно е с приложение на мобилния телефон, смята Симидчиев.

Според него, трябва да се отбелязва броят на потвърдените случаи на COVID-19 в съответното училище – по думите му около 2000 училища, и като се вижда картината, ще може да се реагира. Когато видим повече случаи някъде, ще си зададем въпросът „защо” и така ще можем да потърсим отговорите, обясни лекарят. Той напомни и отговорността на родителите – да говорят с децата си и особено преди училище, да се интересуват има ли някакви оплаквания, например температура, треска, умора.

Що се отнася до това да се тестват всички контактни лица от първа линия какво значи контактно лице при доказан случай на COVID-19, д-р Симидчиев заяви, че е въпрос на разпределение на ресурс. И наблегна, че при виртуална карта ще може да се пренасочва ресурс към по-горещи точки.

Симидчиев предупреди отново – ако внимаваме, ако спазваме трите основни мерки срещу COVID-19 – дистанция, дезинфекция и дисциплина, тогава ще успяваме да се справим. Ако не го правим, ще има по-голямо увеличение. И според лекаря няма начин през по-студените месеци да се разминем без увеличение на случаите – въпросът е с колко.

Източник: БНТ, Actualno.com

Прегледана: 50076

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече