Успя ли Борисов чрез парламента да си осигури лесен начин за промяна на Конституцията?

- Advertisement -

48 депутати ще могат да инициират референдум по важен въпрос – дали има голям гаф в новия Изборен кодекс, чрез който ще може да се случат още по-абсурдни законодателни неща в България? Да, има някакви намерение, но като че ли подобен текст е абсурдно да бъде приложен на практика.

Глава IX на настоящата Конституция е много категорична как се изменя и основният закон, и ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова конституция, се лъже. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

По думите му, поправката няма да остане в този си вид в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тази поправка мина през преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс.

Дали поправката е противоконституционна – може би ще има сезиране на Конституционния съд, прогнозира Киров пред Нова телевизия и предположи, че по този текст вето ще наложи и президентът Румен Радев. Тези хора успяха да профанизират патриотичната идея. Като че ли този парламент е ударил дъното и оттук-нататък може само да се забавляваме какво ще прави в оставащите му няколко месеца, добави Киров.

Оставка – на фокус е Цвета Караянчева

Според депутата от БСП Надя Клисурска оставката на председателя на Народното събрание е наложителна, защото гражданите и неправителствените организации имат правото да се изкажат по всяка една законодателна инициатива. С ограничаването на достъпа в парламента на протестиращите от „Системата ни убива“ това право е нарушено, категорична беше Клисурска. Тя счита, че чрез процедурни хватки това право по принцип се ограничава и напомни, че напоследък много искащи да изкажат

Цвета Караянчева постъпи правилно, посочи Евгения Алексиева от ГЕРБ. Тя увери, че „ще опитаме диалог“ със „Системата ни убива“, но видя в случилото се пиар акция на Мая Манолова. Още: „Системата ни убива“ – оръжието на Мая Манолова или представителството на хората с увреждания?“ Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти” пък описа случая като гнусен.

Според него, Манолова продължава да спекулира с проблемите на хората с увреждания. А Клисурова контрира, че темата „нова конституция” изобщо не е на дневен ред, но на дневен ред са честните избори – а чрез сегашното положение с машинното гласуване се създавала „бомба с часовников механизъм”, която да доведе до още по-голямо объркване с протоколите при преброяването. Миналият път имаше 40% сгрешени протоколи, настоя депутатът от БСП. Не всички искат да гласуват машинно – противоконституционно е да се отнеме правото на избирателя да упражни правото си на глас, подчерта Алексиева. Според нея, с новите текстове са опростени протоколите за секционните избирателни комисии.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 49943

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече