Антинаграда „Катинар“: Три министерства си оспорват отказа за достъп до информация

- Advertisement -

Народното събрание също е сред претендентите за „Катинар“ по случай деня на правото да знам

Министерствата на вътрешните и външните работи, както и това на правосъдието са сред институциите, които се състезават за антинаградата „Катинар“, която се дава всяка година от Програма достъп до информация (ПДИ) по случай 28 септември – деня на правото да знам. В позорната класация участват и парламентът, както и председателката на бюджетната му комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Главният инспектор Теодора Точкова, която заема поста вече месеци след изтичането на мандата си, също е претендент за отличие с отрицателен знак.

МВР е номинирано заради системния му отказ да предоставя информация, свързана с протестите и силата, употребена от полицаите по време на демонстрациите срещу правителството. МВР: Не е работа на обществото колко пръскаме и удрямеСтоличната дирекция за вътрешните работи (СДВР) няма информация за това какво е правното основание за арестите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември пред сградата на бившияСЕГА / 22.09

Министерството на правосъдието претендира за антинаградата заради отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да предостави достъп до паметните бележки от срещите на съдебната власт и КПКОНПИ с експертите от Европейската комисия, подготвящи докладите за България. Делото за достъп до информация бе спечелено от „Сега“ още през февруари, но и досега данните не са предоставени. Съдът прие, че търсената информация е от обществен интерес и министреството дължи прозрачност. Там обаче са на друго мнение въпреки влязлото в сила съдебно решение. Според адвокат Александър Кашъмов от ПДИ поведението на министерството е административен произвол.Министерството на правосъдието отказва да изпълни съдебно решениеМинистерството на правосъдието отказва да изпълни съдебното решение да предостави на „Сега“ бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите заСЕГА / 26.02

Външно министерство може да се сдобие с „Катинар“ заради поведението на министър Екатерина Захариева в случая със заявлението на „Сега“ да получи информация какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата, или са пратени в задграничните мисии „по изключение“.

Въпросите по ЗДОИ бяха пратени до Захариева през август 2019 г. Точно в деня, в който изтичаше 14-дневният срок за отговор, от министерството се възползваха от възможността да го удължат с още две седмици. Обяснението бе, че трябва да попитат дипломатите дали са съгласни информацията за тях да бъде огласена. И след новия срок обаче отговори не дойдоха. В момента по случая се води дело срещу мълчаливия отказ на Захариева, което вече месеци наред се протака от съдилищата.

В срамната класация е и Народното събрание заради затварянето за журналисти на парламентарните кулоари в новата сграда на парламента в бившия Партиен дом. Шефката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова може да грабне „Катинар“-а, тъй като е вносител на проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове.В преходните и заключителните му разпоредби се предлагат изменения в Закона за достъп до обществена информация, с които се „развързват ръцете“ на всяка институция да определя такси по този закон и така на практика може да се стигне до ограничаване на достъпа до информация.

Сред кретириите за получаване на антинаградата „Катинар“ са лоши практики при работа със заявления по ЗДОИ и неизпълнение на съдебни решения.

ПДИ дава и още едно отличие с отрицателен знак – „Вързан ключ“ – за абсурден или смешен случай. Тази година в тази категория е главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Причината са действията й по делото „Цумгейт“ и отказа й да предостави информация за проверката срещу някогашния главен прокурор, а сега председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Последната идея на Точкова за протакане е да се оправдае с пандемията и да поиска да бъде преразгледано влязло в сила съдебно решение, с което е осъдена да предостави информацията. 

Автор: ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 49492

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече