„EUObserver“: България официално стана безспорен европейски шампион по корупция

- Advertisement -

Протестите в страната потушават с необуздано насилие и полицейска жестокост

Накрая България го направи. След години на състезание с Румъния, България официално стана безспорен европейски шампион по корупция. Това беше признато не от един, а от много различни международни институти и организации. Проучванията – като например на Transparency International – показват, че възприемането на корупцията в България е най-високо в Европейския съюз, пише EUObserver.

Според други критерии демокрацията в страната е застрашена. През 2019 г. Индексът за върховенство на закона даде на България същите оценки като Русия за корупцията на изпълнителната власт.

Може да се види чашата като полупразна или наполовина пълна.

Но е трудно да се отрече умението на настоящото правителство да поддържа лидерството в тази област пред всички други държави от ЕС. Дори в Декларацията за инвестиционен климат за България за 2020 г. Държавният департамент на САЩ заключи, че корупцията остава ендемична.

Като оставим шегата, хората вече повече от два месеца излизат по софийските улици в знак на протест срещу правителството и главния прокурор, който е обвинен, че е не повече от изпълнител на правителството на Борисов.

Протестите се потушават с необуздано насилие, полицейска жестокост, насочена както към гражданите, така и към журналистите.

Тези демонстранти се чудят къде са тези институции на ЕС, които трябва да се борят за по-демократична Европа. Отговорът на международната общност се свежда до дипломатически отговор, който заявява, че не ролята на САЩ или ЕС е да решават от името на България.

Тази позиция е малко изненадваща, тъй като спомените за широката международна подкрепа, получена за подобни протести през 2013 г., са все още свежи: френският посланик протестира сред демонстрантите срещу хватката на олигарсите в страната, прекъсването на финансирането от ЕС, посещението на Американски посланик при студентите, окупиращи Софийския университет, и най-общо казано – истинско изтласкване на България от международната общност.

Източник: 19min.bg

Прегледана: 47961

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече