„Без стари лица, но със стари проблеми“: Какво следва в БСП след смяната на ръководството

- Advertisement -


Бароните ли отпадат от ръководството на БСП“, коментира социалист новия състав на Националния съвет на БСП, който бе избран на конгрес в НДК.

От новото широко ръководство на партията отпадат някои от критиците на преизбрания лидер Корнелия Нинова – Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Катя Николова, Красимир Янков, Валери Жаблянов, и др. В Националния съвет обаче остават други социалисти, които напоследък явно се заявяваха като опозиция на председателя – Кирил Добрев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и дори Борислав Гуцанов.

На тайния вот в събота през нощта голяма част от втората група – с изключение на влизащия като делегиран представител от Пловдив Георги Гергов, са получили повече от 350 делегатски гласа, което според социалисти значи, че са били подкрепени и от двете лобита – и това на лидера, и това на опoзицията; което било знак за договорки. Неофициално хора от различни структури в БСП признават, че на делегатите на конгреса предварително е посочвана шорт листа с кандидати, които да подкрепят. За 113 избираеми места в съвета се състезаваха близо 700 социалисти.

Кой държи ръководството

В новия Национален съвет влизат 185 души. Според някои социалисти подкрепата за Нинова е три към едно, т.е. вътрешната опозиция има много по-малко гласове и лидерът няма да има проблеми при прокарване на предложенията си, както бе в последните две години.

Според други обаче макар и някои от старите лица да са отстранени, старите проблеми могат отново да се появят понеже „хората на Кирил Добрев и Георги Гергов са си избрани в съвета“ и тяхната подкрепа вероятно щяла да зависи от други договорки. Близки до Добрев в новото ръководство били близо 25 души, а до Гергов – около 10. Румен Овчаров и Борислав Гуцанов, които също влизат, имали по няколко свои в пленума. Според социалисти част от попадналите в съвета от тези групи не били известни в партията, имало и секретарки.

Според Сергей Станишев от новото ръководство е била отстранена идейната опозиция в БСП, но е останала – конюнктурната. В неделя той даде пример как дъщерята на Румен Овчаров – Теодора, имала повече гласове от Велислава Дърева (първата влиза, втората – не – бел. авт.).

Има социалисти, които подозират Кирил Добрев и Драгомир Стойнев в зависимости от ДПС, особено след като двамата по техни думи осигурявали подкрепа от червената група в парламента за избора на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия м.г.

Други обаче мислят, че някои от отстранените лица не са си осигурили предварително подкрепа сред делегатите и – след като отпаднали – критикували.

Анти-ГЕРБ или като ГЕРБ

Корнелия Нинова вече обяви, че след избора на ново ръководство БСП започва курс към спечелване на парламентарните избори, а целта е да бъде сменен моделът на управление на ГЕРБ, който нарече мафиотско-олигархичен. Тя пак каза, че под нейно ръководство БСП няма да участва нито в коалиция с ГЕРБ, нито в задкулисни договорки.

Според част от отпадналите от ръководството обаче БСП е заприличвала на ГЕРБ. Сергей Станишев смята, че Нинова е превърнала БСП в лидерска, вождистка партията, а новият Национален съвет щял да е като гумен печат.

За курса, който БСП ще поеме, ще може да се съди и от тясното ръководство – Изпълнителното бюро, което лидерът трябва да предложи на Националния съвет до седмица, две. В бюрото влизат и зам.-председателите, а основният й опонент и настоящ зам.-председател Кирил Добрев вече заяви, че не иска да бъде част от него. Очакванията са Нинова да избере я тясното ръководство верни и основно млади хор.

Автор: Здравка Андонова

Източник: „Дневник“

Прегледана: 45914

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече