Радев уточни: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

- Advertisement -

„Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. Не веднъж съм казвал, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява“, заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН днес, предаде БГНЕС.

Имат ли основание критиките на президента за изборните промени

Във връзка с освобождаването на началника на кабинета му – Калоян Методиев, държавният глава отбеляза: „Като президент моята грижа е да пазя достойнството и перспективата за развитие на всеки млад човек“.

Радев отрече причина за напускането да е различие по бъдещи конституционни промени.

„Няма как да има различия. Всеки един в президентството спомага за реализацията на моята политика. Що се отнася до конституционните промени и до това, че те трябва да бъдат обсъждани първо с партиите, виждате как най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото, предложение за конституция. Аз избрах другия подход“, обясни той.

„Поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент, аз не виждам, че в момента имам някакво основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията. Ще ги внеса тогава, когато българският парламент придобие отново легитимност, след избори и може адекватно да разгледа този въпрос“, допълни още Румен Радев.

Ветото си върху част от Изборния кодекс, чиито текстове Радев върна за ново разглеждане, държавният глава коментира: „Липсата на диалог е от парламента. Аз внасям подробни и аргументирани мотиви за вето. Свидетели сте как от парламентарната трибуна се заявява: Даже няма да гледаме мотивите, просто ще отхвърлим ветото на президента. На това му казвам липса на диалог“.

НС прие на второ четене промените в Изборния кодекс

На въпрос дали той има критики и към опозицията, президентът отговори:

„Отдавна съм заявил, че моите критиките са към тези, които управляват. Когато управляват неефективно, когато разпиляват ресурсите не в интерес на народа, винаги ще критикувам. Когато БСП вземе властта, аз ще критикувам там, където нещата не се вършат както трябва“. „Не се меся в делата на никоя партия, но не допускам никой да се меси в моите дела“, допълни още държавният глава.

Радев не отговори еднозначно на въпроса дали ще се кандидатира за втори мандат и подчерта: „Много време има, всеки ден е важен“.

„България е вече в криза – политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. България пропада и става негативен герой в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори“, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

Източник: Vesti.bg

Прегледана: 47133

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече