БСП се „раздели“ с шестима депутати след Националния съвет и отстраняването на видни опозиционери

- Advertisement -

Само два дни след конгреса, на който Корнелия Нинова си извоюва надмощие и от пленума бяха отстранени видни опозиционери, шестима червени депутати напускат парламентарната група на БСП. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов, които обявиха решението си на брифинг в кулоарите на парламента.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост. А след гласуването за членове на пленума – широкото партийно ръководство, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в него.

Според Янков „непрекъсната подмяна на идейния образ на партията“ е довел до липса на идентификацията й.

Шестимата остават депутати до края на мандата, за да изпълнят ангажиментите към избирателите си.

„Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти“, обяви Янков. И допълни: „След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилеен конгрес БСП доби един завършен вид, моделиран от Нинова през последните четири години. Тя и обкръжението ѝ наричат това като реформиране и модернизация на партията. По наше определение това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено от новия състав на Националния съвет„, каза той и допълни:

„Привидно това е обновен орган заради отсъствието на знакови имена в партията. Но как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото вече не разпознава БСП като социалистическа партия“, попита риторично Янков.

“В добавка висшият орган на БСП се конструира от два лични антуража – този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев. Това, че Нинова не желае Национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея, има ярко доказателство с трите последни пленума, саботирани по нейна команда“, допълни Янков.

Валери Жаблянов пък остава член на соцпартията. По думите му опитът БСП да бъде превърната в дясна партия е истинска заплаха за демокрацията.

С отцепването на шестимата ПГ на БСП ще наброява 72 народни представители.

ОСТРАКИРАНЕ

По-рано пред Би Ти Ви бившият лидер на партията Михаил Миков, който пък се отказа да участва в червеното ръководство, обяви, че конгресът „не даде отговор на въпроса къде минава червената линия. Една коалиция с десницата може да излъже хората и утре те да получат пак от същото“. Това коментира пред бившият лидер на партията Михаил Миков пред Би Ти Ви. Той коментира още и отвода си да участва в избора за Национален съвет на партията, който се проведе в неделя.

Тогава извън пленума на БСП останаха президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева и други лица от вътрешната опозиция, които досега създаваха немалко проблеми на Нинова. Тя бе преизбрана на 12 септември отново за председател на соцпартията след първия пряк вот в историята на левицата.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 47438

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече