КНСБ проучи: Всеки трети членуващ в синдикат подкрепя протестите

- Advertisement -

Повече от два месеца продължават гражданските протести в цялата страна, които на места преминават и в гражданско неподчинение – блокират се кръстовища, нахлува се в сградата на НС. Затова КНСБ проучи нагласите сред 300 000 синдиални членове, съобщава „Марица“.

3/4 от синдикалните членове подкрепят антиправителствените протести. Така „за“ оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори или свикване на Велико народно събрание са 43.1% от всички анкетирани. Още толкова обаче (43.6%) смятат, че правителството трябва да довърши мандата си, но след смяна министри или ново правителство в мандата на това Народно събрание.

Протестът е един от инструментите на демокрацията (макар и не най-важният), но той естествено е свързан с необходимостта от диалог  за решаване на възникналите проблеми“, аргументират се от КНСБ и апелират  за  конструктивен диалог в търсенето на изход от ситуацията. От синдиката подчертават още, че свободата на словото и протестите са в основата на демокрацията, затова подкрепят протестиращите, но са против недоволство във всички форми. 

Не споделяме блокадите на кръстовищата и нарушаването правата на останалите граждани, агресията и насилието между протестиращи и полиция“, обясняват от КНСБ. По думите им гражданското неподчинение е израз на натрупано напрежение в обществото и недоволство от високите нива на корупция и неработещи институции, усещането за липсата на справедливост, както и влиянието на олигарси и бизнесмени в политиката. 

Прегледана: 47317

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече