ДПС се произнесе: Докладът на ЕК е обективен, но прочитът му е по български

- Advertisement -

Публикуваният в сряда доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България е обективен, но партиите и анализаторите се изгубиха в превода му. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев по време на брифинг в Народното събрание.

Няма как да подминем факта, че интерпретацията беше чисто българска. Общо взето интерпретацията на останалите политически партии и анализатори изглеждаше като изгубена в превода, ако мога да използвам това заглавие на популярен филм„, посочи Цонев. Според него всеки го интерпретира от своята гледна точка. Само позитивно – в случая с ГЕРБ или крайно негативно – в случая с БСП и някои анализатори и медии.

Критиката в доклада е положителна и градивна, смята депутатът от ДПС Хамид Хамид. „Винаги сме казвали, че тези формати за сътрудничество и проверка в различните форми с европейски институции са полезни за България и не приемаме оценката, че критиките са тежест за страната ни. Напротив, като млада демокрация имаме нужда от подобни мониторингови механизми. Приемаме с уважение критиката като помощ и подадена ръка за България. Чухме различни гледни точки – отляво и отдясно. Всеки беше направил извадки в зависимост от стратегията, която е възприел. Можем да кажем, че и двете страни са прави. ГЕРБ са прави, че докладът съдържа много положителни похвали, но и колегите от БСП също са прави, че докладът съдържа доста сериозна критика по отношение на борбата с корупцията и темите, свързани със съдебната система. Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път, трябва да се отбележи„, каза още Хамид.

По думите му промените в законодателството и реформите в съдебната система от 2017 г. не са имали достатъчно време да заработят. „Оптимист съм, че добрите резултати ще дойдат. Просто е нужно време. По отношение на борбата с корупцията законодателната власт направи доста сериозна база и вече в зависимост от изпълнението на тази законодателна база, смятаме, че и там резултатите ще дойдат„, добави депутатът от Движението.

От партията на Ахмед Доган са възмутени от ситуацията с журналистите в Народното събрание и това е още един повод да искат оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. 

Йордан Цонев обаче подчерта, че въпросът вече е решен. „Ще се върне старият режим, който беше в старото Народно събрание. ДПС никога не е имало проблем с комуникацията си с журналистите. Ние сме открити, във всеки момент разговаряме с вас“, каза той.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС  коментира темата за медиите и свободата на словото, залегнала в доклада на ЕК. „Ние смятаме, че нашата парламентарна група внесе и парламентът прие най-важните стъпки в тази посока – за прозрачността“, изтъкна Цонев, визирайки норматива, налагащ доставчиците на медийни услуги да декларират в Министерството на културата действителния си собственик. 

Но как се изпълнява този закон, трябва да се пита изпълнителната власт, отбеляза Цонев. „Ако нещо пречи законът да бъде прилаган в неговата цялост си пълнота, би трябвало да получим съответните предложения“, посочи той.

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 47891

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече