Икономист с тревога: Едно правителство може да фалира независимо какъв е дългът спрямо БВП

- Advertisement -

„Правителството ще напечата едни пари, те ще бъдат похарчени за купуване на стоки и услуги и така ще се вдигне инфлацията“. Това коментира икономистът Красен Станчев в предаването „Лице в лице“ по повод идеята минималната пенсия от 250 лв. да стане 300, а максималната от 1200 да нарасне до 1440 лв.

В крайна сметка тези пари ще бъдат издухани през комина„, коментира Станчев.

Красен Станчев, снимка: ТВ Европа

Имаме дефицит между 1,2 и 3,8 млрд. лева от приходите от бюджет по всички пера, а в същото време имаме заем от 5 млрд., имаме и намаляване на приходите в НОИ с около 30% от началото на пандемията„, отбеляза още Красен Станчев.

Имаме ситуация, в която всяко правителство харчи като за последно. Това е ситуация на предизборно купуване на гласове, в която не се знае къде ще се свърши сметката“, отбеляза още той.

Според него най-добре е нищо да не се прави в тази насока, а да се прави в онези сегменти на икономиката, които произвеждат доход.

Той посочи, че от БСК са излезли с идеята да се отложи плащането на някои данъци за определен период от време. Според него най-лесно това ще стане в областта на корпоративните данъци.

„Възможно е да се получат безобразия във фиска на страната и ще последва 1997 г. Едно правителство може да фалира независимо какъв е дългът спрямо БВП“, коментира още икономистът.

Прегледана: 47747

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече