Реванш: Учителка осъди прокуратурата за 8 000 лв заради набеждаване за откраднат лаптоп

- Advertisement -

Учителка от Велико Търново осъди Прокуратурата за 8000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/. Повече от три години педагожката е била влачена по съдилища и накрая напълно оневинена по обвинение за присвояване на лаптоп.
 
Още в началото на разследването през 2017 г. жената с 24 г. стаж като преподавател не е отричала,че преносимият компютър и е даден за ползване и не е присвоен.  Учителката  е привлечена в качеството на обвиняема  за извършено престъпление по чл. 201 НК, като престъплението е „тежко умишлено“ и се наказва с лишаване от свобода до 8 години с възможност да бъде постановена конфискация до 1/2 от имуществото и лишаване от права.

В дома й е извършено претърсване и изземване на компютъра на 30 май 2017г. в присъствие на поемни лица. Вещта обаче е била предадена доброволно от съпруга й след поканване, въпреки че е оформен протокол за претърсване и изземване. След изземването на компютъра, разследването е продължило и педагожката е привлечена като обвиняема с ново постановление на наблюдаващия делото прокурор от 5 октомври 2018г. за присвояване, но по друг текст и за маловажност на случая.

 През цялото време на разследването Н.С. е била с мярка за неотклонение „подписка“, с която са въведени ограничения в правото й на свободно придвижване и е осъществяван контрол от органите на полицията. На 15 октомври миналата година Районният съд в старата столица признал преподавателката за невинна, а на 18 февруари 2020 г. становището било потвърдено и на втора инстанция.

Веднага след това учителката завела дело срещу прокуратурата с иска за 15 000 лева. Първата съдебна инстанция в лицето на Великотърновския районен съд уважил 8000 лева от претенцията за неимуществени вреди, 800 лв. адвокатски хонорар и близо 600 лв. разноски,но решението подлежи на обжалване.

Източник: „Марица“

Прегледана: 45878

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече