МОН с тревога: Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на учебната година

- Advertisement -

Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на учебната година, за 20 дни, т.е. средно дневно по 6 заразени. Учениците са много малко – 90 на брой, 6 пъти по-малко от общия процент заразени. Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че, ако има заразен ученик, се карантинира целият клас, тъй като се предполага, че това е средата на взаимодействие.

Добрата новина с вируса е, че коефициентът на заразяване е 1 и 1,2 т.е. че не се заразяват голям брой хора от един заразен, но често се получават и клъстери, когато не се спазват мерките за спазване на дистанция“, допълни образователният министър.

По думите му, Министерство на здравеопазването в момента обсъжда и е предложило проект на прагови стойности, при които да се минава на обучение в електронна среда.

Не говорим за преминаване на цялата система, а отделно училище или отделна област. 20 процента от децата в училището е една от праговите стойности – със симптоми сходни на COVID заболявания. Това означава, че може и да е грип. Много е по-вероятно училищата да затворят, когато дойде грипът, отколкото сега заради COVID“.

Не се говори за затваряне на цялата система, категоричен беше министърът.

Източник: БТВ

Прегледана: 47678

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече