За политическото лицемерие при увеличението на детските добавки с 10 лв

- Advertisement -

Когато властта започне да раздава блага на килограм, работата е ясна – припарило ѝ е доста от недоволството на хората и идват избори. Тези дни се разбра, че наред с по 50 лв. към пенсиите, правителството на Бойко Борисов милостиво отпуска 10 лв. отгоре и за детските надбавки. Ама не върху онези 40 лв., които се дават за едно дете.

Крупната сума ще получат тези, които са поели риска и отговорността да имат второ дете. Срещу 10 лв. отгоре направо си струва да създадеш живот. Бонусът за семейства с две деца е 90 лв. (по 45 лв. на детенце, или за първото – 40, за второто, късметлийското – цели 50 левчета). А ако искате да станете истинско многодетно семейство, получавате бонус от цели 15 лева! „На 135 лева скачат детските за семействата с три деца“, жизнерадостно отбелязаха някои медии. Няма смисъл да продължаваме нататък. Колкото и деца да имате, сумата ще нараства с 5 лв. на детенце.

Снимка: Нова телевизия

И, да знаете, сумата е задържителна за всички! Да няма хър-мър!

Всеки да си я вземе, без оглед на доходите. Децата в България са равни. Нищо, че някои семейства по доходи са изравнени със земята, а други могат да предоставят истински автомобил джипка на пеленачето още от раждането му. Петолевката е за всичски. Как да я приемем, ако не като символичен акт на щедрост, като мощен импулс българите да започнат да се размножават с ясното съзнание, че потомството им е вече материално обезпечено.

И премиерът, и социалната министърка казаха: Целта е да се стимулира раждаемостта. Какъв е стимулът, сами можете да прецените.

И не, няма да се помага само на най-бедните, както беше досега, а на всички. Защо ли? Ами защото някакви си безотговорни родители са се писали осигурявани на минимума, за да вземат непременно огромните помощи (40 лв. за детенце по него време), а други се трудят по друг начин и страдат, че са оставени без това „благо“.

Публична тайна е, че в България най-масовата заплата е минималната, а ако работещият е късметлия, работодателят му доплаща под тезгяха.

Ако има с какво, особено напоследък. Така че работникът ще не ще се осигурява на минимална заплата, защото така го води работодателят му, а не за да награби „огромните“ детски. Истината е, че сумата от 45 лв. на детенце се изпарява на едно пазаруване на храна. И то само на най-необходимото. И няма да стигне дори. Ще стигне точно толкова, колкото 50-те лева за пенсионерите. Няма да се повтаряме, вчера пресметнахме какво може да си купи с тях един пенсионер. Ще кажем, че с 5 лева отгоре на месец за детенце, децата не могат да си позволят дори и по една близалка седмично. А, и онези помощи, еднократните за първокласници и осмокласници са щели да станат от догодина от 200 на 300 лв. Да си решават родителите (пак задължително всички, под строй!) къде да ги наместят (инвестират) – в раница ли, в маратонки ли, в частни уроци ли. Защото който си има ученик, той знае кое колко струва и не само в първи и в осми клас, а всяка година.

А каква е същинската цел на занятието?

Социалната министърка най-ясно си го каза: Да се повиши доверието към управляващите. Вадим, значи едни пари от бюджета (от около 572 млн. лв., които отиват за детски помощи, с новата рамка ще се увеличат с над 390 млн. лева), които звучат помпозно като сума. Ама като реална помощ все си остават 5 лева. Ето защо ефектът може и да е обратен – вместо като реверанс към раждаемостта, хората с право ще го приемат като унижение.

Автор: Спасиана Кирилова

Източник: Actualno.com

Прегледана: 45873

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече