Наддаване в Парламента: ГЕРБ предлага средната заплата да стане 650 лв, БСП иска 800лв

- Advertisement -

Увеличението на минималната работна заплата с 6,6% – от 610 лв. на 650 лв., от следващата година ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на доходите.

Освен това ще има повишаване на потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, повишаване на тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция. Така се мотивира социалният министър Деница Сачева, която предлага минималната заплата да скочи от началото на следващата година.

От БСП обаче смятат, че това е твърде малко и настояват минималната заплата да е 800 лева. От 4 до 6 пъти са по-ниски заплатите в България спрямо в другите страни в ЕС. 5 пъти по-ниски са спрямо средните работни заплати в ЕС, посочи Надя Клисурска от левицата. Тя допълни, че производителността на труда у нас е 44% спрямо средноевропейката.

Ние сме два пъти по-малко производителни, а заплатите ни са 4 пъти по-ниски спрямо ЕС. Трудът е силно подценен, а над 70% от българите са на минимална заплата“, посочи тя.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 45939

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече