Адвокат алармира: МВР укрива истината с какви вещества пръска протестиращите

- Advertisement -

Какво химическо вещество използва МВР по време на сблъсъците между демонстранти и униформени на 2 септември? Според адвокат Албена Белянова вътрешното министерство укрива информация, предава bTV.

2 септември. Напрежението на сутрешния протест ескалира. Полицията използва спрейове. Адвокат Албена Белянова е на площада.

Дни по-късно пита МВР дали е използвало веществото хлорпикрин. Отговорът:

В МВР се използват само утвърдени от министъра на здравеопазването химически вещества“.

Белянова пита и Министерството на здравеопазването кои са утвърдените химически вещества, разрешени за използване от полицията. От здравното ведомство отговарят:

„В Министерството на здравеопазването към настоящия момент няма постъпили заявления от МВР за утвърждаване на химични вещества, които да се използват при изпълнение на служебните задължения“.

„Мисля, че са пръскали с нещо, което не е редно да бъдат пръскани хората“, каза Албена Белянова.

– Смятате ли, че МВР не е казало истината?

– Те укриха истината, отказаха да кажат с какво вещество сме били пръскани.

Отправихме искане до МВР за интервю по темата. Също така помолихме и да снимаме спрейовете на униформените. От вътрешното министерството ни отговориха писмено, без да ни позволят да снимаме въоръжението на полицаите.

МВР ни пише, че спрейовете съдържат сълзотворното активно вещество Oleoresin Capsicum, извлечено от пипер. То е нетоксично, с дразнещо сълзотворно и кихавично въздействие върху човешкия организъм.

От МВР не разкриват търговското име на спрея, уточняват само, че производител е американска компания, която има валиден сертификат до 2022 г.. А използването на веществото било одобрено със заповед на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски през 2006 г., или – преди България да влезе в ЕС.

Прегледана: 44876

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече