Нормативен абсурд: Влизаш в кризисен център след платен PCR тест

- Advertisement -

Изискването важи за всички социални услуги, включително за закрилата на жени и деца, жертви на насилие

Най-уязвимите групи у нас са принудени да плащат за PCR тест, за да ползват социални услуги, сигнализираха служители на такива институции пред в. „Сега“. Това е особено голям проблем пред кризисните центрове, където търсят неотложна помощ жертви на насилие и трафик. „Това са главно жени и деца, живеещи в зависимост, принуда и едва ли не робство. Откъде ще намерят пари за тест?“, коментира служител на една от 10-те комисии за борба с трафика на хора у нас.

Цената на теста – 120 лв., е непосилна за мнозинството потребители на социални услуги, но те се оказват единствените у нас, принудени да си платят от джоба задължително изследване. Както е известно, PCR-тест не трябва дори при прием в болница и здравното министерство нееднократно се е обявявало срещу подобно изискване.

Изискването е абсурдно и защото в кризисните центрове по дефиниция се оказва спешна закрила на хора в безизходица. „За излизането на резултати е нужно време. В това време жертвата на улицата ли трябва да стои? При реален риск да попадне в ръцете на насилника или сводника?“, пита служителят, който се свърза със „Сега“.

Агенцията за социално подпомагане потвърди в отговори до редакцията, че настаняването в социални услуги става след предоставен отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди приема в социалната услуга. Дори при нужда от спешна подкрепа, човек трябва да представи отрицателен тест, но направен не по-рано от 72 часа преди постъпване в социалната услуга, пишат от агенцията. Оттам припомнят, че още в началото на извънредното положение настаняванията в социалните услуги в страната бяха преустановени, а изключение се прави единствено в случаи с категорично доказана спешност.

В. „Сега“ обаче не откри нормативно изискване в центровете за социални услуги да се приемат нуждаещи се само срещу PCR тест. Ако такава заповед на директора на АСП има, то тя не е публична.

Такова правило няма в заповедите на здравния министър, с които се регламентират противоепидемичните мерки. Нещо повече – според тях в специализираните институции се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора след представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни и няма признаци на остро респираторно заболяване. Така излиза, че посетители могат да влизат без PCR тест, но потребители – не. Според последните указания в момента би следвало да е възможно нов потребител да влезе в услуга от резидентен тип, само трябва да се настани в самостоятелна стая за 14-дневен период, гласи инструкция на Агенцията за социално подпомагане от юни.

Снимка: nutrigen.bg

Ако не могат да платят от джоба си 120 лв., хората могат да преминат още една бюрократична процедура и да кандидатстват за друга помощ от агенцията – за непредвидени разходи, става ясно от обясненията на АСП.

„Необходимостта от изготвяне на това медицинско изследване се явява инцидентно възникнала потребност и ако дирекциите „Социално подпомагане“ в страната установят, че лицето е в невъзможност да поеме за своя сметка или с помощта на близките си този разход, може да бъде отпусната еднократна помощ до 375 лв.“, пишат оттам. И добавят, че размерът на еднократната помощ следва да бъде съобразен с цената на PCR-теста и евентуално други неотложни разходи, свързани с подготовката за настаняването. „Тази помощ може да се отпусне в максимално кратки срокове предвид нуждата от бърза реакция при спешно настаняване в специализирана институция или социална услуга от резидентен тип“, уверяват от АСП.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42842

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече