Решено: Партията на Цветан Цветанов се явява самостоятелно на предстоящите избори

- Advertisement -

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветен Цветанов „Републиканци за България“ ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори.

„Винаги съм казвал, че една партия, за да може да защитава политическите си намерения, една партия, за да може да защитава действително и своята идентичност, това може да бъде само самостоятелно и да носиш и съответната политическа отговорност“, каза Цветанов при внасянето на документите за регистрацията на „Републиканци за България“ в Софийски градски съд. Партията бе учредена на 27 септември. За председател очаквано бе избран Цветанов, а за негов единствен заместник – бизнесменът от САЩ Павел Вълнев.

Сега бившият зам.-председател на ГЕРБ обяви, че след изборите вижда партията си на водещо място като „незaобиколим фактор и един гарант за евроатлантическия път, който трябва да бъде защитаван“.

За него „програмата минимум“ била влизането в парламента, а това да има „доста голяма парламентарна група“ вече е „към максимума, към който се стремим“.

„За нас 4- процентната бариера не е нещо, което си го поставяме като цел. Ние си поставяме много повече от това. (..) За да можем да генерираме съответните експертни решения, които да се обличат с политическа подкрепа и парламентарно мнозинство в българския парламент с една от най-големите парламентарни групи, които ще бъдат в следващия парламент“, каза още той.

По думите му най-неприемливи за разговор са ДПС, БСП и „също така ГЕРБ в този си профил, който в момента е изграден и участва активно в политическия живот на страната през последните 12 месеца“. През последните месеци Цветанов открито критикува партията на премиера, въпреки че в продължение на около 14 години беше дясната ръка на Бойко Борисов и ключов фактор във властта. Цветанов напуснa парламента след миналогодишния скандал „Апартаментгейт“, избухнал след разкритията на „Свободна Европа“, че се е сдобил с луксозен апартамент в скъп квартал на съмнително ниска цена. Скандалът отнесе и други политици от властта. По-късно сам реши да напусне ГЕРБ.

На изборите трябва да има много повече наблюдатели

Според него, за да бъдат прозрачни и честни изборите, на тях трябва да има „много повече наблюдатели“, за да ги няма „всички тези порочни практики, които някой ще се опита да реализира“, а хората да имат мотивация да идат да гласуват. 

„Защото, когато имаме повишена избирателна активност, когато имаме този висок процент на избиратели, ще може да противодействаме и на тези порочни практики, които могат да опорочат изборния процес и да го направят нечестен. Трябва да преодолеем страха“, каза Цветанов. 

По думите му „в последните няколко седмици и месеци“ се е видяло, че има страх у хора, които „искат да се присъединят или да подкрепят дадена политическа партия, извън управляващото статукво“. 

„Започнаха вече и да се демонстрират сила с евентуалните уволнения или свалянето от екран на определени представители, които са се присъединили към политическия проект като членове, но не са в ръководните органи“, каза той. 

Това не е първият път, в който Цветанов казва, че са заплашвали с уволнения хора, които искат да се присъединят към „Републиканци за България“. Сега той даде за пример Горан Благоев, чието предаване в БНТ „Вяра и общество“ бе свалено от ефир, след като той стана част от партията на Цветанов. 

„Това означава много ясно, че може би някой, по някакъв начин сигурно се притеснява от подобни авторитети, когато застават зад една политическа платформа“, каза той.  

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 42434

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече