МВР се самосезира: Дисциплинарна проверка търси виновен за грешката на ГДБОП

- Advertisement -

Семейството, което без причина беше арестувано от спецполицаите, ще съди държавата

Дисциплинарна проверка ще установи кой е виновен за това, че по време на спецакция ГДБОП влезе на грешен адрес и арестува младо семейство с бебе.Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала, предаде „Фокус“. Той обясни, че служителите от екип номер 9 са разбрали адреса сутринта преди акцията. „Преди пристигане на място са обезпечили периметъра, въведени са коректните данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в кв. „Левски“ Г“, разясни министърът, цитиран от „СЕГА“.

Семейството, което се оказа по погрешка мишена на спецакция на ГДБОП, е категорично, че ще си търси правата в съда. Миналата седмица маскирани барети разбиха входната врата и нахлуха в жилището им в столичния квартал „Левски Г“, но впоследствие стана ясно, че са сгрешили адреса. 

За случилото се разказа пред bTV потърпевшата Десислава Крумова. „Аз се събудих в 6 без 5 от голям трясък, от бутане на външната врата на входа. Показах се на прозореца и попитах какво става, кой бута. Един господин се показа и каза „Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП“. Аз ги попитах къде отиват и кого търсят. Вика: „Тихо, тихо, срещу вас отиваме“. Викам: „Как срещу нас?“ Там живеят децата ми. Младо семейство с дете, с бебе“. Виждам много хора с качулки, с автомати, започват да блъскат вратата, да разбиват, да крещят“, спомня си жената.

По нейни думи тя направила опит да обясни на полицаите, че грешат, но ѝ отвърнали: „Млъкни, боклук“, след което и поискали телефона. На въпроса какво се случва те ѝ казали, че ще разбере от телевизията. Спецполицаите нахлули в жилището и блъснали на пода нейната дъщеря и зет ѝ. Пострадалият твърди, че след като са му сложили белезници, са използвали електрошок и са го удряли по главата, а също видял, че ритали съпругата му, която наскоро била родила.

След това го попитали дали се казва Станислав, а той отговорил, че не е този човек. Полицаите разбрали, че са сбъркали адреса и изчезнали веднага. По-късно дошъл шефът на баретите и се извинил, като казал, че такива неща се случват, а вината била в навигацията. Пострадалият обаче е стресиран и не иска да покаже лицето си, за да няма нови последствия. 

Преди седмица директорът на ГДБОП Любомир Янев потвърди за случая. „Обект на вътрешна проверка в МВР е. Когато приключим проверката, ще ви дадем информацията”, каза той за БГНЕС. Това се случи, след като в същия ден прокуратурата и спецполицията проведоха мащабна операция срещу ромски барони в няколко столични квартала. Първоначално задържаните бяха над 20, но впоследствие обвинения получиха 5 души.

На няколко пъти през последните години МВР бърка адресите и освен конфузни ситуации, ражда и големи скандали. Така преди две години барети разбиха четири врати, преди да улучат адреса при операция срещу наркобизнеса в Бургас. Скандал имаше и с влизането в дома на семейство в Кърджали. МВР проведе „ювелирна“ операция и в Оряхово. Тогава истински шок изживяха 90-годишен пенсионер и съпругата му, след като полицаи атакуваха къщата им. При акцията униформените връхлетели в дома на възрастните хора, като счупили вратите и прозорците на жилището. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили и атакували апартамент в съседен блок. Подобни грешки имаше и в София, включително с певец, с френски банкер и с още едно възраство семейство.

Грешките при подобни операции на МВР са традиция и очевидно от тях не се извличат никакви поуки. Обичайно МВР се оправдава с това, че при толкова много и опасни операции грешките не били изключени, но правели всичко възможно да ги ограничават. 

Министерството обичайно праща хора, които поправят щетите по вратите и прозорците, нанесени от връхлитането на служителите на МВР. В нито един момент обаче няма ни дума, ни мисъл за хората, пострадали от тези полицейски грешки. А до разследвания и наказателна отговорност никога не се стига. Нито един път до момента не се коментира и поведението на служителите на МВР, които буквално грубиянстват и обиждат при тези операции, включително и при сгрешените.

Прегледана: 44579

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече