Ново: Доставчиците на храна вече работят само при заверена лична здравна книжка

- Advertisement -

Фирмите за търговия с храни от разстояние и превозните средства ще подлежат на задължителна регистрация

Лицата, които извършват доставки на храни по домовете или офиса трябва да притежават лични здравни книжки, в които да са вписани извършените предварителни и периодични медицински прегледи и изследвания. Книжката трябва да бъде представяна при поискване от контролните органи.

Това е едно от новите изисквания при търговията с храни от разстояние, разписани в проект на наредба, подготвен от земеделското министерство и публикуван за обществено обсъждане, съобщава „СЕГА“.

Търговията от разстояние на различни стоки, включително и на храни, непрекъснато нараства през последните години, а COVID-пандемията е предизвикала бум с ръст от над 30%. Това се посочва в мотивите на земеделското министерство, което за първи път въведе регулации за този тип търговия с промени в Закона за храните от юни тази година. Сега в специална наредба се описват специфичните изисквания за доставка на храна по домовете, офиса или на посочено от потребителя място.

Снимка: FoodYas

Всеки, който иска да се занимава с доставка на храна, трябва да се регистрира по реда на Закона за храните. Целта е да се гарантира проследимостта и безопасността на стоката, както и предоставянето на информация за производителя и търговеца. Задължителната регистрация ще става в областните дирекции по безопасност на храните.

Към транспортните средства, с които фирмите превозват храните, също има изисквания – както хигиенни, така и за задължителна регистрация. Когато се използват мотоциклети, мотопеди или велосипеди, те трябва да бъдат снабдени с контейнери, за които също има хигиенни изисквания. Освен това върху тези контейнери трябва е обозначено името на фирмата-доставчик.

Под „търговия от разстояние“ се разбира предлагането и разпространението на стоки чрез интернет страница, социална медия, телефонен номер, пощенски адрес, електронна поща и др. Транспортирането на храните може да се извършва   както с превозни средства на доставчика, така и чрез пощенска или куриерска услуга.

Контролът при търговията с храни от разстояние ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните. 

От Асоциацията на ресторантьорите в България са доволни от новата регулация и завишения контрол, защото това ще отсее нелицензираните фирми, които са се възползвали от ситуацията през март след въвеждане на ограничителните мерки. „Да, през първите две-три седмици имаше бум, около 30% скок, но скоро след това нещата се успокоиха и останаха фирмите, които са утвърдени на пазара. Те отчетоха около 15% ръст на доставките на храна за дома“, посочи Ричард Алибегов, председател на асоциацията.

Ресторантьорите отново настояха ДДС да падне от 20 на 9% и за храната за вкъщи, както бе направено за консумацията на място.

Прегледана: 42442

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече