Атанас Мангъров категоричен: Маските няма да спрат коронавируса

- Advertisement -

Абсурдно да се твърди, че носенето на маски ще намали в голяма степен увеличаващия се брой на заразените.  Това обяви днес доц. Атанас Мангъров.

По думите му маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция.

„Това е една утопия“, изтъкна Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции – хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината.

Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси, подчерта той.

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че връщането на носенето на маски на открито ще бъде обсъдено на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология. Той уточни, че е получил множество предложения за въвеждане на мярката – и от родителски организации, и от медици. Тя има две цели – да спаси колкото се може повече хора от заболяването и колкото се може повече здравни кадри – медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и кой да стои на първа линия денонощно, изтъкна Ангелов.

„До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година – свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворенив момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени„, коментира пред Радио София  началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

„Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече“, каза още доц. Мангъров, който от създаването на Националния оперативен щаб (НОЩ) се превърна в негов опонент.

Прегледана: 41992

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече