Медик: Covid-19 ще продължи да ни атакува с мутации и временни затихвания

- Advertisement -

„Виждате, че в момента политиките по целия свят не доведоха до никакъв позитивен изход. Дошло е времето наистина хората да се опрат на професионализма на онези, които са тясно свързани с тази тема. Остават класическите мерки. Пробват се лекарства, опитват се медикаменти. Изследва се една палитра от най-различни вещества. Дано се намери някое, което ще има благоприятен ефект. Борбата с вирусите от този калибър показва, че това са едни вълнообразни затихвания, след това отново появявания, мутации и т.н.“, коментира началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. Васил Каракостов в ефира на „Денят ON AIR“.

доц. Васил Каракостов

Според него, ако се създаде ваксина срещу Ковид-19, тя би намалила в значителна степен тревожността на хората.

Ако се създаде ваксина срещу Ковид-19, това ще даде глътка въздух на нашия притеснен народ. Има много изнервени и притеснени поради несигурността хора. Не гледам на нещата песимистично, но според мен трябва да се вземат съответните мерки, които не позволяват заразата да се предава. Маските дават най-високия клас на успеваемост при предпазването от инфектиране“, подчерта специалистът.

Доц. Каракостов описа основния механизъм на действие на Ковид-19.СВЪРЗАНИМинистър Ангелов: Има достатъчно легла за болни от Ковид-19 в Благоевградско„До този момент разбрахме, че има няколко механизма на действие на Ковид-19. Основният е, че предизвиква тежък мозъчен оток. Нарушава регулацията на ритъма на сърдечните функции. Дексаметазонът е лекарство, което познаваме от 20 години. Специално той се използва за лечение на мозъчен и белодробен оток. Той съхранява клетката и е един много ефективен медикамент“, обясни лекарят.

По думите му основният проблем, пред който здравните специалисти са изправени, е липсата на достатъчно адекватни предпазни средства.

„Хората на първа линия в борбата срещу коронавируса не знаят какви пациенти ще дойдат при тях. Тези колеги носят маски, които са медицински, но употребявани стотици пъти. Голяма част от лекарите са със стандартни медицински маски. Маските, които имат ефект върху предпазването от заразяване, те са със специален тип обозначение. Моят апел е да има стандартизиране – хората, които са в контакт с пациентите, да бъдат предпазени адекватно. Една част от лекарите, които загинаха – те нямат предпазни средства, които да предпазват от контаминация“, подчерта доц. Каракостов.

Иточник: Dnes.bg

Прегледана: 42346

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече