Равносметката до тук: Covid-19 постави в ступор правителства в цял свят

- Advertisement -

Ситуацията в България е такава, каквато е и по света. Това, което всява страх и паника са многото неизвестни. Обществата се уплашиха, но доста повече се уплашиха самите правителства. Не ние управляваме кризата, а тя нас и ментално към този момент не се справяме. По-радикалните мерки няма да променят статуквото и опитът го доказа – локдаунът не спря разпространението на заразата по време на първата вълна, няма да редуцира и броя на заразените и по време на втората.

Това заяви доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съвсем скоро България ще има прототип на своя ваксина, но това не предполага, че тя ще бъде готова за дистрибуция.
„Фирмите производители са тези, които извършват тестовете на прототипа и тези изпитания носят със себе си колосални разходи. За разлика от други страни българската държава към този момент не участва пряко във финансирането на проекта, но като стане готов, прототипът ще бъде представен на съотвените институции“, обясни той.

Доц. Чорбанов поясни, че вирусът се разпространява по сегменти и групи, при които има големи струпвания – футболни отбори, военни и хора, които се хранят заедно и т.н.

„Единственото преимущество на локдауна е, че намалява натиска върху здравните системи. От февруари насам светът е жертва на спасяване на здравните си системи – те са оказаха доста бизнес ориентирани, никой не инвестира и никой не създава резерви за неочаквани и непредвидими кризисни ситуации. Това, което призовават всичките учени, е усилията за предпазване да бъдат фокусирани главно към най-уязвимите групи, отделяйки ги от останалите и редуцирайки обмена на хора в домовете за възрастни. Фактически най-големият брой жертви са на хората в домовете за възрастни и тези с придружаващи заболявания“, посочи той.

Ако човек, който не е представител на рисковите групи, но се притеснява или се страхува от заболяването, би следвало той сам да се отдели. В много държави има социални патронажи, които са ангажирани да предоставят храна без никакъв контакт„, уточни доц. Чорбанов.

„Това е първият от трите коронавируси, които освен да проникне от животинския в човешкия свят, успя и да се разпространи. Вирусът няма да изчезне през близките месеци, но ако светът успее да въведе ефективни ваксини, тогава той ще бъде контролиран. Covid-19 не е от страшния мутиращ тип, което предполага само по себе си, че може да бъде атакуван“, обясни ученият.

По отношение на няколкото разработвани ваксини от големите фармацевтични компании гостът коментира, че всички те работят под страшно напрежение и при всички техни разработки са налице странични ефекти, но смисълът е тези ефекти да бъдат безопасни за по-широката част от населението.

Затова нормалният срок за клинични изпитания на една ваксина е поне година и половина – до две. Избързването носи със себе си огромни рискове, както се случи при руснаците, чиято ваксина се оказа ветеринарен препарат. Очаквам в най-добрия случай след година да има лек, който вече да е проверен. Но ваксината веднъж одобрена не е статична и ще подлежи на множество развития. Не е необходимо ваксинацията да бъде задължителна за деца и безсимтомни млади хора„, смята той.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 42826

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече