Новите огнища на Covid-19: Училище, бар, дискотека

- Advertisement -

Коронавирусът се разпространява по въздушно-капков път, като най-рискови са затворените помещения. Какво се случва, ако човек се намира в стая, бар или класна стая? Испанското издание „Ел Паис“ показва нагледно разпространението на вируса в три ежедневни ситуации и какво можем да направим, за да се предпазим от заразяване, като използва за целта симулатор, разработен в Колорадския университет.

Към момента здравните власти смятат, че има три начина за разпространение на коронавирусната инфекция:

– чрез малки капки слюнка, които се отделят при говорене и кашляне и които могат да попаднат в очите, устата или носа на околните хора;

– чрез замърсени повърхности, въпреки че според Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ и Европа това е най-слабо вероятният начин за зараза. Според Европейския център не е известен нито един случай на заразяване с COVID-19 през замърсена повърхност;

– чрез аерозолни частици – вдишването на невидими заразни частици, издишани от инфектиран човек, които щом веднъж излязат от устата, се държат като дим. Без вентилация аеорозолите остават във въздуха и с времето повишават концентрацията си. За разлика от тях, по-големите капки са тежки и падат на земята за секунди. На всяка капка слюнка човек отделя 1200 аерозолни частици.

В началото на пандемията се смяташе, че големите капки, които отделяме при кашляне и кихане са основният начин на разпространение. Днес обаче знаем, че рискът е голям и при говоренето на висок глас и пеенето в затворени, лошо проветрени помещения през продължителен период. Това е така, защото когато говорим на висок глас, отделяме 50 пъти повече пълни с вируси частици отколкото когато мълчим, а когато говорим тихо, отделените частици са 10 пъти повече, отколкото ако мълчим. В най-лошия сценарий – когато заразен човек пее в затворено помещение, за един час той ще отдели 1500 заразни дози.

Учени установиха, че тези частици – отделяме ги и когато дишаме, както и когато носим неправилно предпазна маска – могат да заразят хора, които прекарат повече от няколко минути в радиус от 5 метра от заразен човек, според времетраенето на този контакт и неговото естество. Вече има свидетелства, че при определени обстоятелства е възможно заразяване дори на повече от два метра. Тези случаи обикновено се наблюдават в затворени пространства с неадекватна вентилация. Понякога заразеният човек диша интензивно – например когато пее или спортува.

„Ел Паис“ разиграва няколко сценария за разпространение на COVID-19 с инструмент, разработен от Хосе Луис Хименес, специалист по химия на атмосферата и динамика на въздушни частици в Колорадския университет. Симулаторът предполага, че хората спазват 2 м дистанция и никой няма имунитет. В него все пак има редица неизвестни величини – например колко вирусни частици отделя един заразен човек. Случаите са разиграни при хипотеза, че хората носят обичайния набор от маски – хирургически и платнени, както и че говорят на висок глас, което увеличава количество отделени аерозоли.

Събиране на хора в стая

Шестима човека са събрани в една стая, един от тях е заразен. В България никой не е споделял такава статистика, но в Испания 31% от огнищата на коронавирус са възникнали по този начин – при събиране на близки и приятели.

Независимо дали спазват дистанция или не, ако шестима души прекарат в една стая 4 часа (един от тях е заразен), говорейки на висок глас, без да носят маски и без стаята да се проветрява, то петима ще се заразят. Ако в същата ситуация хората носят маски, един ще се спаси, т.е. заразените ще бъдат четирима. Ако всички носят маски, времето на срещата се съкрати наполовина – на 2 часа, и стаята се проветрява, то рискът от зараза намалява на под един човек.

Барове и ресторанти

Голяма част от случаите на заразяване в социална среда стават при събирания на хора и на места като барове и ресторанти. Това са и най-експлозивните огнища – всеки локален взрив на коронавирус в нощен клуб заразява средно 27 човека, докато едно семейно събиране заразява средно само шестима. Един такъв взрив от заразени се случи в клуб в Кордоба, където след една вечер бяха установени 73 болни.

Тук симулацията е какво се случва в бар с намален капацитет при 15 посетители и трима души персонал. Един от посетителите е заразен, прозорците са затворени и липсва механична вентилация. При най-лошия сценарий, след 4 часа в заведението ще бъдат заразени 14 души. Ако всички носят маски, новите случаи намаляват на осем. Ако в помещението има вентилация и престоят се намали на два часа, като отново всички са с маски, то само един човек ще се зарази.

Училища

6% от епидемичните взривове на коронавирус в Испания са в училища. Динамиката на разпространение чрез аерозоли в класната стая коренно се променя според това кой е заразен – учител или ученик. Учителите говорят много повече от учениците, при това говорят на висок глас, за да ги чуват всички. Испанският национален съвет по научните изследвания препоръчва на училищата да проветряват класните стаи, независимо колко неприятно може да е това в студените месеци. В България на проветряването не се обръща много внимание – достатъчно е да си мине покрай произволно училище, за да се види, че прозорците са плътно затворени дори в слънчеви дни.

Симулацията тук е на класна стая с 24 деца и учител. Ако учителят е заразен, а прозорците – затворени, и никой не носи маска, след два часа има опасност до 12 ученици да бъдат инфектирани. Ако всички носят маска, рискът намалява до петима заразени, като истински случаи показват, че няма значение къде спрямо учителя стои ученикът, тъй като аерозолните частици се разпространяват произволно из стаята. Ако всички носят маски, стаята се проветрява и един час след началото на часовете занятията се прекъснат за пълно проветрение, рискът се свежда до един новозаразен.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 43368

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече