Решено: Държавата ще плаща по 24 лв. на ден на служители от затворен бизнес

- Advertisement -

България разработва нова социална мярка в подкрепа на бизнесите, които са затворени заради ограниченията за овладяване на пандемията. До 2-3 седмици ще бъде предложена мярка, която да даде възможност директно на работниците и служителите в затворени бизнеси да се плаща сума – два пъти над минималното обезщетение за безработица на ден. Това прави по 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът.

Плановете разкри вицепремиерът и социален министър Деница Сачева в интервю за БНТ.

Тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори, кача Сачева. По думите ѝ държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.ОЩЕ ПО ТЕМАТАСачева: Не са необходими реформи в първия стълб на пенсионната система

„По отношение на здравеопазването мисля, че въобще няма нужда да коментираме дали има нужда от инвестиции или не. Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает в на първа линия. Само през ОП „Развитие на човешките ресурси“, която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000 лв., които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. 145 млн. почти са отделени пък от оперативната програма в МРРБ за техника и апаратура. Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено, е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари”, отчете вицепремиерът.

По думите ѝ 30% увеличение за всички, които са на първа линия, е от изключителна важност не само за самите тях, но и за гражданите, за да можем да бъдат по-добре обслужвани като хора, ако се наложи. Според социалния министър Бюджет 2021 е балансиран, като средствата са разумно разпределени по отделните пера, с нисък дефицит.

„Бюджет с дефицит, но той е малък, на фона на останалите европейски държави. И все пак ние сме втори по най-нисък дефицит след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние все още не сме достигнали двуцифрените числа на дефицит и дългове, които имат много други държави, включително и безработицата все още се движим доста добре. Ние в момента правим много разумни крачки и в никакъв случай не може да се каже, че разхищаваме пари, хвърляме пари или правим нещо, което е наразумно. Виждате, че бюджета се опитва да бъде балансиран, като разбира се, дава превес именно на инвестициите в семействата и домакинствата. 1 млрд и 600 млн. отиват за семейства и домакинства, а около 600 млн. отиват в бизнеса. Само по мярката 60/40 са отделени 300 млн. за следващата година. Но имаме готовност тази сума да бъде увеличена , ако се наложи”.
 
Бюджетът има връзка с изборите, но с изборите през 2017 г. Защото тогава ние обещахме и управлението влезе с такива обещания – 300 лв. минимална пенсия, 650 лв. минимална заплата. Обещахме ръст на доходите, обещахме двойно увеличение на учителските заплати. Ние просто изпълняваме нашите обещания. Така че този бюджет не е предизборен, той е следизборен. Просто това, което е обещано, е управленската програма, с която сме влезли, това е управленската програма, която изпълняваме“, каза още Сачева.

Източник: investor.bg

Прегледана: 44883

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече