Тревожно: За 12 години от България избягаха 53 000 медици

- Advertisement -

Болниците в България и Румъния от години са в дълбока криза заради недостига на лекари и сестри. Заради стремглаво покачващия се брой на заразени с коронавирус сега двете страни може да се озоват в истинска катастрофа, пише днес германският „Тагесшпигел“, цитиран от Клуб Z . Според вестника от 2007 година, когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 лекари са напуснали родината си и са емигрирали на Запад, повечето в Германия.

Проверка на „Клуб Z“ показа, че в Германия практикуват близо 1700 лекари с български паспорт, но има и една необхваната от статистиката голяма част наши лекари, които вече са получили германско гражданство.

Само между 2015 и 2017 година България са напуснали 1692-ма лекари и са се установили в различни държави предимно в ЕС. Статистиката на Български лекарски съюз е още по-смразяваща. Според нея годишно в България завършват 650 лекари, а от тях 450 напускат страната

Експертите от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в България и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.

В същото време броят на лекарите-чужденци в Германия трайно расте. По данни на Лекарската камара само през миналата година ръстът им достигна 10% от общия брой, като конкретният брой на практикуващите лекари-чужденци в Германия е 46 721. Тоест, всеки десети лекар в страната притежава чуждестранен паспорт. По-голямата част от чужденците с медицинско образование са от Източна Европа.

За да спре това изтичане на ценни и скъпо струващи като обучение кадри, Румъния обмисля да поиска въвеждането на специална такса, която приемащите страни да плащат на държавите, в които медиците са получили образованието си. Таксата, която една страна получава за всеки емигририал обучен от нея лекар, ще може да се влага в заплатите на оставащите, така че доходите да се вдигнат достатъчно, за да спрат или поне значително да намалят емиграцията им.

Източник: Dunavmost.com

Прегледана: 44497

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече