Епидемиологът Петър Марков: Скоро починалите от коронавирус в България може да са стотици на ден

- Advertisement -

В последните седмици наблюдаваме стръмно нарастване на заразените с коронавирус в България. Периодът на забавяне между заразяването и смъртта е около три седмици. Ако в момента имаме стръмно нарастване на броя на заразените, след три седмици можем да очакваме стръмно нарастване на броя на смъртните случаи. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Оксфордския университет.

В последните три седмици имаме приблизително шестократно нарастване на броя на случаите. Не може да се изключи умножаване на броя на смъртните случаи от днес по шест след три седмици, което означава около 360 починали от коронавирус на ден в България, заяви Марков.

Пропорцията на смъртните случаи спрямо заразените в България е малко по-висока, отколкото в останалите европейски страни, което може да се дължи на по-високата средна възраст, отбеляза той.

По думите му кривата на растеж на заразените и починалите може да бъде пречупена със спазване на мерките. Носенето на маски е една от най-ефективните мерки. За да работи тази мярка обаче, трябва всички да я спазват. Ако много хора не спазват тази мярка, се налага да се наложат по-драстични мерки като ограничаване на движението, подчерта епидемиологът.

По думите на Петър Марков няма тест, който да е 100% надежден.

Прегледана: 45416

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече