Медик огласи истината: COVID-19 е едно чисто биологично оръжие

- Advertisement -

Мистериите около това ново заболяване са много, за мен COVID-19 е едно чисто биологично оръжие“, коментира кардиологът проф. Младен Григоров пред БНР.

Той изказа подозрения, че икономическите последици за света ще направят много хора милиардери. „Така е било и така ще бъде. За жалост този път е много вулгарно“, каза професорът.

Според кардиолога е много обезпокоително понижаването на възрастовата граница на заболелите и починалите.

Нашата здравна система засега се държи много прилично“, подчерта проф. Григоров и определи създалото се напрежение около случаите на затруднен прием в болниците като „психо пандемия“, при която изплашените хора за всяко нещо викат Спешна помощ, без да се налага това, а в същото време хора, имащи нужда от това, да нямат достъп„, уточни медикът.

Професорът по кардиология уточни, че в приемните пунктове (фургони) пред лечебните заведения опитен лекар, ако има слушалка, оксиметър и термометър, ще може да прецени дали пациентът е с COVID-19 и дали да го върне вкъщи за лечение, или трябва да бъде приет в болница.


Има изработени алгоритми в медицината. Според тях колкото по-тежък е случаят, толкова повече важат тези алгоритми. Лекарят на първия пост трябва да има опит, знания и дори импровизация, за да може да се справи„, каза професорът.

Той определи идеята за COVID пунктове като много добра, но изрази притеснение да не бъде провалена поради неопитни кадри, които да бъдат поставени там.

Сложи ли се неопитен човек, което се опасявам, че ще стане поради недоразбиране на тази етапност, ще се оплеска цялата работа. Това е много хубава идея, която ще облекчи приема в болница„, каза кардиологът.

Да се използва опитът на „Пирогов“, където пациентите идват със собствен превоз, препоръча проф. Григоров. „Защо за всеки кихнал да се вика линейка?!“, попита той.

Според него трябва да се обособят болници с много добре заплатен персонал, които да се занимават само с COVID случаи. По думите му така няма да се кръстосват потоците от пациенти и няма да се налага спиране на плановите операции.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 44943

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече