Каракачанов обяви: Държавата има готовност за полеви болници

- Advertisement -

Армията има разработен план с Министерството на вътрешните работи за борба с коронавируса, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНТ.

Това, с което ние можем да помагаме, са военните болници, които функционират в някои градове на България – София, Пловдив, Сливен, Плевен, Варна. Навсякъде има открити COVID отделения. Военните болници не обслужват само работещи в системата на Министерство на отбраната“, обясни Каракачанов.

При необходимост има готовност за полеви болници, подчерта Каракачанов, но преди да се стигне дотам има още ходове, които могат да бъдат направени. За лечение на хора могат да бъдат използвани неработещи хотели. Там условията на живот и хигиена са много по-добри от военно-полева болница.

Той подчерта, че от тази пандемия трябва да си извлечем един извод: „Ние като нация, ако не сме солидарни един с друг, няма кой да ни помогне“.

Каракачанов допълни, че трябва да се обсъдят мерки, които да не спират трудовия процес.

„Защото въпросът е хем да спасиш живота на гражданите, хем да не спреш живота в държавата. Не може хората да не ходят на работа, да останат без доходи. Видно е какво се случва. Надявам се, че скептиците по отношение на сериозността на пандемията стават все по-малко“, каза той.

Здравната ни система още се държи, но трябва да я подпомогнем с разумни мерки, с помощ под формата на доброволци, с даряване на кръвна плазма“, каза още той.

Красимир Каракачанов не очаква, ако има промяна на администрацията в Белия дом, стратегическите интереси на Щатите и партньорството им с ЕС и НАТО, да се променят.

Източник: БНТ

Прегледана: 44171

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече