Историк от БАН: Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма!

- Advertisement -

Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено голям и в последните години българската дипломация се огъва под давлението на важните фактори от Запад. Много е вероятно новата администрация на Белия дом също да упражни натиск върху нас, а ние няма да можем да отразим адекватно“. Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов, автор на книгата „Република Македония в съвременната геополитика“.

Войн Божинов, снимка: „Епицентър“

По думите му големият проблем пред българското правителство е да се запази националната ни идентичност срещу една идеология, която става все по-агресивна.


Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма. Фактът, че някои държави в момента мълчат, не означава, че българската позиция не се чува, всеки преследва своите интереси. Официален Берлин ще продължи с позицията си, което ще изправи България пред труден избор, а ние показваме, че не можем да удържим позицията си“, смята историкът.


„Ние сме в много деликатна ситуация. Гърция по великолепен начин си изми ръцете с Преспанското споразумение, а пред европейската общественост ние сме основният виновник за забавянето на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани. Нашата цел е да намалим до минимум влиянието на македонизма в Северна Македония. Македонизмът е расистка теория“, казва Божинов.

Според историка е радостно, че българското общество застава зад политическата класа по въпроса със Северна Македония.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 42193

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече